7 pomysłów na wegańskie dania z grilla

Chociaż grill kojarzy się przede wszystkim z mięsami, kiełbasami i kaszanką, da się na nim przygotować również wiele pysznych i zdrowych dań w duchu wegańskim. Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować kolorowe, warzywne potrawy z rusztu, a także słodkie desery. Poniżej przedstawiamy 7 pomysłów, w których na pewno się zakochasz!

Burgery z ciecierzycy

Burgery to podstawa każdego grilla, w naszej wersji będą one jednak wykonane nie z mielonej wołowiny, ale z ciecierzycy. Do ich wykonania potrzebujesz 2 puszek cieciorki, 3 cebul, 4 ząbków czosnku i przypraw: kolendry, soli, pieprzu, natki pietruszki i chili. Niezbędna będzie również połowa szklanki mąki, a także dwie łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciecierzycę należy przez 4 minuty gotować w osolonym wrzątku. Następnie trzeba ją zmiksować razem z cebulą, czosnkiem, przyprawami, pamiętając, że składniki mają być posiekane, ale nie zmiksowane na gładką masę. Tak powstałą mieszankę należy połączyć z proszkiem do pieczenia i mąką, aż do uzyskania dobrze sklejającej się masy. Całość powinna leżakować lodówce minimum godzinę. Z masy formujemy kotleciki o średnicy 8-10 cm. Grillujemy kilka minut z każdej strony. Burgery z ciecierzycy należy umieścić w bułkach i uzupełnić ulubionymi dodatkami warzywnymi oraz sosami.

Grillowane ziemniaki

Pyszne danie z warzywa, które najczęściej pojawia się na stołach w polskich domach. Obowiązkowa pozycja także na ogniskach. Ziemniaki należy ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie trzeba je wystudzić. Zimne ziemniaki można delikatnie naciąć i włożyć do nich po kawałku masła roślinnego oraz po ząbku czosnku. Całość należy szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane kule umieszcza się na grillu lub bezpośrednio w żarze, pod warunkiem, że nie jest on zbyt intensywny.

Szaszłyki warzywne

To danie, przy którym naprawdę możesz puścić wodze fantazji. Na patyki możesz nabić niemal wszystkie warzywa, jakie przyjdą Ci do głowy. Najlepiej grillują się jednak: papryka, cebula, pieczarki, cukinia, pomidorki koktajlowe. Warzywa należy pokroić tak, aby posiadały zbliżone rozmiary (kroić nie trzeba pomidorków czy małych pieczarek) i ponabijać naprzemiennie na patyki, tworząc miłe dla oka, kolorowe danie. Przed grillowaniem warto powstałe szaszłyki posmarować oliwą i posypać wędzoną papryką oraz ulubionymi ziołami.

Faszerowana papryka

Pyszne danie, które zaspokoi nawet największy głód. Wybierając do niego czerwoną paprykę należy zwrócić uwagę na to, aby była ona w stanie samodzielnie ustać w pionie. Górną część  trzeba odciąć, tworząc coś na wzór naczynia. Papryki napełnia się mieszanką gotowanej kaszy lub ryżu z dodatkiem warzyw i przypraw. Farsz można też uzupełnić o wędzone tofu czy świeże zioła. Paprykę grilluje się na aluminiowej tacce umieszczonej na ruszcie.

Boczniaki

Propozycja dla miłośników grzybowych smaków – grillowane boczniaki. Aby je przygotować, należy je uprzednio zamarynować. Najbardziej intensywny smak da marynata o dymnym aromacie, czyli zrobiona z oliwy, sosu BBQ oraz ketchupu. Warto dodać do niej również mieloną paprykę wędzoną. W tak przygotowanej marynacie boczniaki powinny odpoczywać przez minimum pięć godzin. Grilluje się je nabite na patyczki od szaszłyków.

Bagietka z grilla

To propozycja dla miłośników ciepłego pieczywa. Prosta w przygotowaniu i doskonała jako dodatek do innych dań. Bagietki (lub półbagietki) należy ponacinać od góry tworząc w nich poprzeczne otwory. Do nich wkłada się masło roślinne, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz ulubione przyprawy i zioła. Przygotowane w ten sposób pieczywo grilluje się przez kilka minut, aż do rozpuszczenia masła i przyrumienienia spodu bułki.

Na deser – grillowany banan

Grillowane owoce? Oczywiście! Najłatwiej przygotować banana – po prostu nieobrany owoc należy położyć na ruszcie. Jest gotowy do zjedzenia, gdy pęknie mu skórka. Przygotowany w ten sposób banan charakteryzuje się przyjemnym, słodkim smakiem oraz delikatną konsystencją. Dla urozmaicenia można posypać go cynamonem lub polać deserową czekoladą.

Jak widać, weganie nie są skazani podczas grilla wyłącznie na sałatki. Z kilku prostych składników można wyczarować dania, które urzekają zarówno smakiem, jak i wyglądem, pozostając przy tym zdrowymi i pożywnymi.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *