Alternatywa dla tortilla – nori wraps

Jeżeli szukacie zdrowej alternatywy dla kalorycznych naleśników i tortilli, koniecznie wypróbujcie nori wraps! Są nie tylko bardzo odżywcze i pełne witamin, ale także pyszne. Można je wypełnić mieszanką ulubionych warzyw i kiełków i podawać z różnymi sosami. My proponujemy sos orzechowy z pomarańczową nutą.
Składniki:
Sos:
- 1 szklanka (150 g) orzeszków ziemnych (bez soli)
- 1/2 szklanki (175 ml) świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
Wrapy:
- 5 płatów nori
- 2 marchewki
- 1/4 główki (200-300 g) czerwonej kapusty lub jeden słoik marynowanej czerwonej kapusty
- 1 szklanka (40 g) ulubionych kiełków, np. brokuła, rzodkiewki itd.
- 2 awokado bez skórki i pestki
- 1 pocięty w paseczki ogórek zielony
- garść liści sałaty zielonej lub szpinaku
- świeżo mielona sól gruboziarnista
- ziarna czarnego sezamu
Składniki na 4-5 wrapów
Przygotowanie:
Sos:
Orzeszki ziemne miksujemy z sokiem pomarańczowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Powstały sos powinien mieć kremową konsystencję, nie może być zbyt płynny, dlatego sok z cytrusów dolewamy stopniowo.
Warzywa:
Marchewkę i kapustę, jeżeli korzystamy ze świeżej, ścieramy na tarce lub kroimy w „zapałki”. Ogórek kroimy w paseczki. Awokado również można pokroić w cienkie paski, jeżeli jest twarde. Miękkie awokado najlepiej przekroić na pół i wybrany łyżeczką miąższ rozgnieść widelcem.
Następnie układamy na nori warstwy: marchewki, ogórka, kapusty i wybranych kiełków. Na środku umieszczamy pasek z awokado i polewamy sosem. Całość oprószamy solą i posypujemy czarnym sezamem. Zawijamy w rulon.
Możemy podawać jako wrapy lub, jeśli mamy ochotę, pokroić w krążki, jak sushi.
Uwaga! Najlepiej zawijać wrapy tuż przed podaniem, ponieważ nori bardzo szybko miękną od soku z warzyw i sosu.