Aromatyczny barszcz czerwony na zakwasie

Pora na kolejny przysmak w wigilijnym menu. W roli głównej – aromatyczny barszcz czerwony na zakwasie. Nie wiesz, jak się do niego zabrać? Nic prostszego! Od kilku lat przygotowuję barszcz w ten sam sposób i daję gwarancję – przepis jest niezawodny. Zatem do kuchni marsz!
Kok pierwszy – odpowiedni zakwas
W moim odczuciu korzystanie z gotowego zakwasu to niemal równoznaczne z „gotowaniem” barszczu z torebki. Odkąd pierwszy raz przyrządziłem zaczyn samodzielnie, to już nie wyobrażam sobie pójścia na łatwiznę. Ten smak, kolor, klarowna konsystencja – absolutnie nie do podrobienia. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na domowy zakwas idealny.
Składniki:
- 2 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 3 L wody
- 1 jabłko
- plaster korzenia selera
- kawałek chrzanu
- 2 łyżki soli
- 2 ziarenka pieprzu
- 2 liście laurowe
- łyżka cukru
- kromka chleba
Przygotowanie:
- W dużym słoju ułóż obrane i umyte kawałki buraków, dodaj zgnieciony czosnek (w łupinie), korzeń selera, ćwiartki jabłka (ze skórką), chrzan oraz wszystkie przyprawy.
- Całość zalej gorącą wodą i potrząśnij lekko.
- Na koniec dodaj kromkę chleba (najlepiej takiego na zakwasie).
- Słój zakręć (ale nie do końca!) i pozostaw w nienasłonecznionym miejscu na ok. 5-7 dni.
- Po tym czasie odcedź wszystkie składniki i gotowy zakwas przelej do mniejszych słoiczków lub szklanych butelek.
Pod koniec procesu spróbuj czy powstały wywar ma odpowiednio kwaśny i cierpki smak. Pamiętaj o tym, że będziesz go jeszcze rozcieńczać. W razie potrzeby dodaj 4-5 łyżek octu jabłkowego i pozostaw jeszcze na minimum jeden dzień.
Krok drugi – pyszny bulion
Kwaśny smak powstałego zakwasu warto w odpowiedni sposób przełamać. Najlepiej zrobić to oczywiście za pomocą lekkiego bulionu warzywnego. Idealny wigilijny barszcz powinien być nieco cierpki. Wyszedł zbyt słodki? Jest na to sposób. Do gotującego się bulionu dodaj kwaśne jabłko. Wystarczy dwie ćwiartki – ten sposób działa cuda! Poniżej znajdziecie wegański przepis na bulkion stworzony do wigilijnego barszczu.
Składniki:
- 3 marchewki
- 2-3 ćwiartki kwaśnego jabłka
- Garść posiekanej kapusty włoskiej
- duża cebula
- kawałek selera
- mały por
- jedna mała pietruszka
- 4 listki laurowe
- ziarna ziela angielskiego
- 1, 5 l wody
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze części.
- Dodaj ziele, liście opaloną cebulę (najlepiej w całości).
- Całość zalej zimną wodą i gotuj przez ok. 2 h na małym ogniu.
- Po tym czasie odcedź wszystkie składniki i połącz z zakwasem.
- Całość podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia (to pozwoli zachować piękny kolor i przejrzystość barszczu).
Smacznego!