Burger
Mówi się, że jesteś tym co jesz, dlatego tak ważne jest, by w tym szybko pędzącym świecie, dać sobie moment, żeby delektować się smacznym i wartościowym posiłkiem.
Tym razem wegańska wersja burgerów. Ten prosty przepis zachwyci nawet zapalonych mięsożerców. Polecamy wszystkim fanom zdrowych alternatyw fastfoodowej klasyki. Przepis jest prosty, a burger świetnie sprawdzi się jako propozycja świeżego lunchu lub obiadowa wersja kotleta.
Dzięki dodatkowi kaszy bulgur, świetnie syci, a warzywne połączenie nadaje mu smak i konsystencję, która przypadnie do gustu fanom zdrowej diety.
Przepis zaczerpnięty z „Color me Vegan”.
Składniki kotleta:
- 2 szklanki (240 g) startych buraków (1 duży burak)
- 1,5 szklanki (300 g) kaszy bulgur
- 1 szklanka (130 g) nasion słonecznika
- 1/2 szklanki (120 g) ziaren sezamu
- 1/2 szklanki (80 g) cebuli (1 średnia cebula)
- 1/2 szklanki (60 g) bułki tartej
- 1/4 szklanki (60 ml) oleju
- 3 łyżki (24 g) mąki
- 3 łyżki (8 g) posiekanej natki pietruszki (świeżej)
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- pieprz cayenne
- pieprz
- sól
Jeśli konsystencja burgerów nie jest zadowalająca i rozpadają się podczas formowania, można dodać 2-3 łyżek bułki tartej, albo zagęścić masę przez dodanie 4 łyżek mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej uprzednio w odrobinie wody. Pozwoli to skleić składniki i ułatwić smażenie.
Z podanej ilości produktów wyjdzie około 20 burgerów. Można je bez obaw mrozić surowe.
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę bulgur zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. W międzyczasie trzemy buraki (na średnich oczkach tarki – będzie dużo szybciej niż na drobnych). Na rozgrzaną patelnie wysypujemy pestki dyni i słonecznika. Pilnujemy by się nie spaliły, prażymy, co jakiś czas mieszając, aż będą lekko przyrumienione i chrupiące. Drobno siekamy cebulę, czosnek i natkę pietruszki.
Tak przygotowane składniki mieszamy razem w misce, wraz z pozostałymi z listy oraz kaszą. Formujemy kotlety, kontrolując ich konsystencję, przez dodanie bułki tartej lub wcześniej wspomnianej mąki ziemniaczanej. Można je smażyć lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C, przez ok 25 min, po upływie połowy tego czasu – przewracamy, by zarumieniły się po obu stronach.
Burgery serwujemy na ulubionej bułce, z dodatkiem awokado, kiełków lub sałaty, według własnych preferencji.
Smacznego!