Ciasto ze śliwkami i migdałami
Składniki:
Ciasto
1 2/3 szklanki mąki (250 g)
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
6 dużych śliwek
około 3-4 łyżki wody
¼ szklanki cukru pudru
cukier do posypania (opcjonalnie)
½ szklanki zmielonych płatków migdałów (60 g)
Chcesz poczuć smak prawdziwej jesieni? Przygotuj dla siebie i swoich bliskich pyszne ciasto ze śliwkami! Drożdżowe czy biszkopt – które z nich należy do Twoich ulubionych? Moim faworytem jest aromatyczna śliwka w towarzystwie ciasta w wersji bardziej kruchej. Wypróbujcie przepis i sprawdźcie sami! Chcesz poczuć smak prawdziwej jesieni? Przygotuj dla siebie i swoich bliskich pyszne ciasto ze śliwkami! Drożdżowe czy biszkopt – które z nich należy do Twoich ulubionych? Moim faworytem jest aromatyczna śliwka w towarzystwie ciasta w wersji bardziej kruchej. Wypróbujcie przepis i sprawdźcie sami!
Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujesz wiele – większość składników bez problemu znajdziesz w swojej kuchni. Proste i sprowadzone przepisy zawsze zdają egzamin, dlatego w tym przypadku nie musisz martwić się, że coś pójdzie nie tak. Przyszykuj sezonowe owoce, połącz odpowiednie składniki i ciesz się aromatem wypełniającym Twoje gniazdko. Co mnie uwiodło w tym przysmaku? Głównie zdecydowana nuta śliwki. Niektórzy proste ciasta urozmaicają w taki sposób, że trudno rozpoznać w nim jeden, wyraźnie dominujący smak. W tym przepisie śliwka gra główne skrzypce – zarówno jeżeli chodzi o smak, jak i o wygląd. Delikatna nuta wanilii i migdałów jedynie dopełnia całości. Ten przepis zwrócił moją uwagę w jednej z książek kulinarnych. Zdjęcia ciasta były tak klimatyczne i zachęcające, że nie mogłam się oprzeć. Natychmiast chciałam poczuć smak przypieczonej śliwki w migdałowym cieście! Chcesz, by ciasto zachowało wszystkie wymogi wegetarianizmu? To łatwe: wystarczy zastąpić masło np. olejem rzepakowym i gotowe.
- Przed rozpoczęciem przygotowań warto schłodzić wodę i olej potrzebne do rozczynienia ciasta. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i ekstraktem waniliowym. Dodaj zimne mleko i wymieszaj wszystko za pomocą ręki – wtedy wszystkie składniki połączą się doskonale. Następnie wyrabiaj ciasto dodając małym strumieniem schłodzoną wodę. Gdy ciasto będzie gotowe, zawiń go w folię i włóż do lodówki na ok. 40 minut.
- Oczyszczone śliwki dokładnie umyj, pokrój w ćwiartki i wymieszaj z cukrem pudrem.
- Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Złącz dwa z nich i rozwałkuj dość cienko (ok. 3 mm) na okrągły placek. Ciasto wyłóż na posmarowaną formę, posyp zmielonymi migdałami i na końcu dodaj oczyszczone śliwki.
- Z trzeciej części ciasta wykrój kawałki potrzebne do wyłożenia boków foremki. Możesz przełamać kwaskowatość śliwek posypując całość odrobiną cukru.
- Gotowe ciasto piecz w 160 °C przez ok. 45 minut. I gotowe. Czujesz ten aromat? W takim razie do dzieła!
Składniki idealne na blachę o średnicy 23 cm (osiem porcji). Jedna porcja dostarcza ok. 250 kcal.