Dania z kukurydzy? Sprawdź najlepsze pomysły na obiad
Koniec sierpnia to czas kolejnej partii sezonowych owoców i warzyw. Coraz częściej pojawiają się śliwki, brzoskwinie, pierwsze jabłka, a także kapusta czy kukurydza. I dzisiejszy wpis chcę poświęcić tej ostatniej. Kolby kukurydzy coraz częściej spotykasz na straganach i w sklepach, ale jak możesz ją wykorzystać i co najlepiej z niej przygotować? Spieszę z moimi propozycjami!
Kukurydza z grilla
Sezon grillowy wciąż trwa. A rzucić na ruszt można nie tylko mięso, ale i warzywa. Najlepiej sprawdza się cukinia czy bakłażan lub papryka. Jednak kukurydze również można wykorzystać na grillu. Wystarczy, że obierzesz ją z włókien i liści, opłuczesz, a następnie posypiesz solą i pieprzem. Później połóż ją na liściach i na ruszcie – w ten sposób piecz przez 15-20 minut, a następnie wyjmij liście i dopiekaj aż ziarna się zarumienią. Podawaj z masłem ziołowym, dipem i ulubioną sałatką.
Kukurydzę możesz również pokroić na cienke plastry i wykorzystać ją do warzywnych lub warzywno-mięsnych szaszłyków.
Gotowana kukurydza z masłem
Jednak to właśnie gotowana kukurydza jest najbardziej znana. Miękka, jeszcze ciepła, posmarowana masłem i posypana solą – to właśnie jeden z rarytasów, jaki pamiętam z wakacji z czasów dzieciństwa. Dzisiaj z chęcią sama po to sięgam. Wystarczy, że kukurydzę obierzesz i wrzucisz do gotującej się wody z cukrem i odrobiną soli. Następnie zostaw do ponownego ugotowania na 10-15 minut. Wyjmij i posmaruj małą ilością masła, a następnie posyp solą do smaku. I ot, voila, gotowe! Pamiętaj tylko, aby uważać na palce – gorąca kolba może je poparzyć.
Placki z kukurydzy
Nie wiesz, co zrobić na obiad, nie masz pomysłu, a chodzi Ci po głowie coś innego, niż zazwyczaj? Postaw na placki z kukurydzy – jednak nada się do tego ta zwykła – z puszki. Będzie Ci potrzebna jedna puszka, 1 jajko, 30-40 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki oleju do smażenia oraz ulubione przyprawy – ja polecam bazylię, paprykę wędzoną i klasycznie – sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Wszystkie składki zblenduj i dokładnie wymieszaj, a następnie smaż na oleju do zarumienienia się placków. Szybki obiad gotowy w 10 minut!
Zupa z kukurydzy
I na koniec zostawiłam dla Ciebie jeszcze jeden przepis na pyszne danie z kukurydzy – tym razem jest to pyszna zupa krem. Jednak do jej przygotowania potrzebujesz trochę więcej czasu. A potrzebne będą Ci:
– duża puszka kukurydzy lub 3 średnie kolby,
– 4 mniejsze ziemniaki,
– duża cebula,
– 1 litr bulionu,
– 2 łyżki masła,
– 2 łyżki gęstej śmietany,
– przyprawy do smaku – papryka wędzona, pieprz cayenne, sól, pieprz, kurkuma, imbir.
Kukurydzę podsmaż na maśle i dodaj cebulę, gdy masło się roztopi dodaj pokrojone ziemniaki i podsmaż jeszcze przez chwilę. Wlej bulion i wsyp przyprawy. Gotuj, aż ziemniaki staną się odpowiednio miękkie. Następnie dopraw i zblenduj całość na gładką masę. Podawaj z łyżką śmietanki na środku i posyp papryką. Polecam jeść z grzankami! A Ty, masz swoje popisowe lub ulubione danie z kukurydzą?