Pomysły na domowe granole

Pomysły na domowe granole

Domowa granola to jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia. Łatwa w przygotowaniu, szybka i niezwykle pyszna zawojuje każdą domową kuchnię. Jej uniwersalność sprawia, że świetnie sprawdza się do samodzielnego chrupania oraz w połączeniu z jogurtem naturalnym, napojem roślinnym albo mlekiem. Kolejna zaleta? Możesz ją przechowywać w zamkniętym słoiczku nawet przez dwa tygodnie. Gwarantuję Ci, że po spróbowaniu samodzielnie przygotowanej granoli nie wrócisz już do kupnych zamienników z kiepskim składem. Poznaj moje pomysły na proste i pyszne domowe granole!

Granola marchewkowo-orzechowa

Składniki na około 6 porcji:

– 110 g płatków gryczanych lub owsianych
– szklanka drobno utartej marchwi
– 4 łyżki rozdrobnionych pestek dyni
– 4 łyżki rozdrobnionych ulubionych orzechów (np. włoskich, pekan, nerkowców)
– 3 łyżki masła orzechowego
– 3 łyżki siemienia lnianego
– duży banan

Przygotowanie:

Do miski wsyp płatki, marchew, pestki dyni, orzechy i siemię lniane. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj rozgniecionego widelcem banana i masło orzechowo. Miksuj składniki do czasu powstania jednolitej masy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozłóż w formie pokruszonych kawałków uzyskaną masę. Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Z nutą truskawkową

Składniki na około 10 porcji:

– 110 g płatków owsianych lub gryczanych
– szklanka napoju roślinnego np. ryżowego, migdałowego kokosowego
– 2 łyżki otrąb owsianych
– banan średniej wielkości
– 2 łyżki pestek dyni
– 2 łyżki siemienia lnianego
– łyżeczka cynamonu
– szklanka truskawek

Przygotowanie:

Płatki zalej schłodzonym napojem roślinnym. Dodaj siemię lniane, otręby i cynamon, a następnie odstaw na około 30 minut (aż suche składniki wchłoną płyn). Po tym czasie dodaj pozostałe suche składniki oraz rozgniecionego widelcem banana. Całość miksuj do uzyskania gładkiej masy. Pokrojone truskawki dodaj do masy i delikatnie zamieszaj. Masę wykładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przechowuj w lodówce.

granola

Pistacjowa granola bez pieczenia

Składniki na około 6 porcji:

– 110 gramów płatków owsianych
– 4 łyżki syropu z agawy lub miodu

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 100 g pistacji niesolonych

– szczypta soli

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść na małym ogniu olej z syropem z agawy/miodem. Odstaw do ostudzenia. Na dużej patelni rozsyp płatki oraz obrane pistacje. Praż je na średnim ogniu przez około 8 minut, co jakiś czas mieszając (do momentu aż całość zacznie przyjemnie pachnieć). Dolej olej z syropem i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Na koniec dopraw szczyptą soli. Uzyskaną granolę rozkrusz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i poczekaj aż wystygnie. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.