blog o zdrowej żywności i sporcie

Manakeesh – pyszny chlebek z ziołowym za’atarem

Manakeesh – pyszny chlebek z ziołowym za’atarem
Ten przepis/artykuł przeczytasz w 2 minuty
Manakeesh – pyszny chlebek z ziołowym za’atarem
Ocena wpisu: 5 Ilość ocen: 2

Manakeesh to nieodłączny element kuchni arabskiej. Te małe chlebki zachwycają wyjątkowym, orientalnym smakiem, mocą aromatu oraz niewątpliwą prostotą wykonania. Jednak co to właściwie jest manakeesh? Wielu powie, że jest to po prostu arabska pizza. Jest w tym trochę prawdy. Są to małe, drożdżowe placki z mąki pszennej, które doprawia się grubą warstwą za’ataru – mieszanką orientalnych przypraw. Za’atar z tymianku, mięty, sezamu, kuminu oraz kolendy nadaje plackom unikalnego, egzotycznego smaku. Czy można zrobić manakeesh i za’atar w domu? Oczywiście! Przygotuj aromatyczne chlebki i już dziś poczuj smak orientu!

Za’atar składniki:

  • 2 łyżki świeżego lub mielonego tymianku
  • 2 łyżki sprażonego sezamu
  • 2 łyżki świeżego lub mielonego oregano
  • 2 łyżeczki mielonego sumaku
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

Sposób przygotowania:

Zioła zmielić w moździerzu. Przechowywać szczelnie zamknięte w chłodnym, zacienionym miejscu.

Manakeesh składniki:

  • Pół szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie aktywnych suchych drożdży (około 2 1/4 łyżeczki)
  • 3 filiżanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania:

W dużej misce połącz wodę, cukier oraz drożdże i pozostaw na około 10 minut aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie w drugiej misce połącz mąkę i sól w. Dodaj oliwę z oliwek i masę wymieszaj palcami. Zrób dziurkę w centrum i wlej mieszaninę z droższy. Całość wymieszaj tak, by stworzyć miękkie ciasto. Wyłóż ciasto na stolicę posmarowaną cienką warstwą oliwy i ugniataj, aż masa będzie gładka i elastyczna. Uformuj ciasto i włóż je do miski. Przykryj je wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym, zacienionym pomieszczeniu do wyrośnięcia. Następnie rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 kul i rozwałkuj je na cienkie placki. Placki piecz przez około 15 minut. Po wyjęciu z pieca jeszcze ciepłe placki posmaruj za’atarem zmieszanym z oliwą.

Smacznego!

Sprawdź również inne przepisy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *