Naturalne źródła witaminy C

Choć trudno nam się z tym pogodzić, aura i temperatury jednoznacznie wskazują, że jesień ma się ku końcowi. Nie ma co płakać – czas się przygotować na sezon przeziębień! Sposobem na wzmocnienie organizmu w tym trudnym okresie jest oczywiście witamina C, czyli kwas askorbinowy, najlepiej w formie naturalnej. W jakich owocach i warzywach znajdziemy jej najwięcej?
Owocowe bomby, czyli nie tylko cytryna
Stary sprawdzony sposób naszych babć na przeziębienie to ciepła herbata z miodem i cytryną. O ile jednak prozdrowotnych właściwości miodu nikt nie podważa (chociaż w gorącej wodzie traci on swoje właściwości!), to co do cytryny często się mylimy. Wbrew pozorom nie jest ona najlepszym źródłem dobroczynnej witaminy C – a już szczególnie jeden plasterek w herbacie niewiele może zdziałać. Na szczęście są inne owocowe źródła kwasu askorbinowego – i to o wiele bogatsze! Spośród nich najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze są:
- grejfruty, pomarańcze, mandarynki – czyli wszystkie inne cytrusy. Oprócz kwasu askorbinowego zawierają też przeciwutleniacze i beta karoten, które pomagają oczyszczać organizm z toksyn
- mango – słodki i soczysty owoc nie tylko przypomni Ci lato, ale też dostarczy mnóstwo witamin, w tym witaminy C, E, K i B1, czyli tiaminę.
- kiwi – choć małe i niepozorne są prawdziwą bombą mineralną! Zawierają duże ilości kwasu askorbinowego, ale także potas (bardzo ważny przy nadciśnieniu) oraz witaminy z grupy B – przede wszystkim B1 i B2.
- czarne porzeczki – bogate nie tylko w witaminę C, ale też we wspomagającą jej wchłanianie rutynę. Porcja tych owoców to też niezastąpione źródło kwercetyny, działającej moczopędnie i przeciwalergicznie.

Warzywa w służbie odporności
Ale kwas askorbinowy nie kryje się tylko w owocach – jest go pod dostatkiem również w warzywach. Prawdziwą królową pod tym względem jest papryka – zielona, czerwona a przede wszystkim żółta. Zawiera w sobie tyle witaminy C, co… sok z aż szesnastu cytryn! Już 100 gramów tego warzywa z nadmiarem zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie. Jeżeli jednak nie lubisz papryki, albo masz na nią uczulenie, nie martw się! W dobroczynny kwas askorbinowy obfituje również:
- jarmuż – pochodna kapusty, na którą sezon przypada późną jesienią i zimą. Oprócz kwasu askorbinowego dostarczy ci on też mnóstwo białka, błonnika, wapnia i potasu. Nie wahaj się więc dodawać go do sałatek lub zdrowych smoothies!
- brukselka – to małe-wielkie warzywo pełne jest przeciwutleniaczy (działających anty nowotworowo), witaminy C i E oraz potasu.
- brokuł – kolejne warzywo pochodne kapuście i kolejne pełne składników odżywczych! Oprócz witaminy C ma w sobie też sulforafan, powstrzymujący powstawanie komórek rakowych i zwalczający te już istniejące.
- pomidor – czerwony kolor zawdzięcza olbrzymiej dawce likopenu powstrzymującego proces starzenia się skóry i działającego na nią odżywczo. Oprócz tego mają też mnóstwo potasu, który nie tylko obniża ciśnienie, ale działa moczopędnie, no i naszej ulubionej witaminy C.
