Słodko-ostre pieczone tofu — wegański meal-prep

Słodko-ostre pieczone tofu — wegański meal-prep

Czasem, kiedy brakuje nam chęci lub pomysłów na przygotowanie domowego wege posiłku, uciekamy się do gotowych dań lub potraw typu fast food. Dlatego, jeśli potrzebujesz inspiracji na szybki, smaczny i wartościowy wegański obiad – koniecznie wypróbuj przepis na słodko-ostre pieczone tofu.

Co będzie Ci potrzebne do przygotowania posiłku?

Do zrobienia tofu na słodko-ostro nie będziesz potrzebować wielu przypraw. A jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych smaków – z pewnością w swoich kuchennych zapasach masz już wszystkie niezbędne składniki. Które z nich potrzebne będą do przygotowania tej wegańskiej przekąski?

SKŁADNIKI:

  • tofu naturalne (kostka 200g/250g)
  • syrop klonowy lub syrop z agawy (3 łyżki)
  • sriracha (2 łyżki)
  • tabasco (1 łyżka)
  • mąka ziemniaczana (3 łyżki)
  • papryka słodka mielona (3 łyżki)
  • opcjonalnie: papryka ostra mielona (1 łyżeczka)
  • opcjonalnie: ziarenka sezamu (2 łyżki)

Sposób przygotowania

Tofu opłucz w chłodnej wodzie, a następnie odsącz je z jej nadmiaru. Pokrój kostkę na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj je, tak aby każda ścianka tofu była dobrze pokryta pikantną mieszanką. Jeśli chcesz, żeby smak był intensywniejszy, pozostaw kosteczki na dłuższą chwilę w lodówce (jednak nie jest to warunek konieczny). Zamarynowane tofu przełóż na papier do pieczenia i włóż do piekarnika podgrzanego do temperatury 200°C. Piecz danie przez około 30-45 minut. W połowie tego procesu możesz wyciągnąć blaszkę z piekarnika i zmienić pozycję kostek, żeby opiekły się one równomiernie z każdej strony. Gotowe tofu na słodko-ostro możesz zjeść solo, dodać do innych dań lub zamknąć w pojemniku na żywność i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Z czym jeść pieczone tofu?

Dzięki metodzie meal-prep szybko przygotujesz smaczny i wartościowy obiad. Kosteczki możesz zjeść jako przekąskę lub podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także dodać do wrapa czy quesadilla, a nawet do sałatki. Oto kilka propozycji podania

  • sałatka a’la cezar
  • meksykańska quesadilla
  • wrap ze szpinakiem
  • ryż na słodko-ostro



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *