Wielkanocne babki. Jakie ciasto upiec na święta?

Wielkanocne babki. Jakie ciasto upiec na święta?

To już Wielki Piątek?! Ile z Was dzisiaj zadało sobie to pytanie? Wyjazdy do domów na święta, pakowanie, myślenie o pysznych daniach, spotkania rodzinne. Ale jakie ciasto upiec? Pójść w tradycyjne ciasta, czy jednak odrobinę unowocześnić wielkanocne menu? Poniżej podzielę się z Wami tymi wypiekami, które w święta Wielkanocne muszą się znaleźć na stole w moim domu rodzinnym. Ciekawi?

Babki wielkanocne – jaki rodzaj?

Obowiązkowym elementem, który zazwyczaj stoi na środku stołu wielkanocnego jest oczywiście babka wielkanocna! Postawiona na kloszu, oblana lukrem i przyozdobiona czekoladowymi jajkami. Oczywiście tradycyjna jest ta piaskowa, jednak w ostatnich latach staram się przemycić odrobinę nowości na świąteczny stół. Dlatego rok temu pojawiła się babka łaciata z domieszką ciasta kakaowego, a w tym roku planuję upiec babkę cytrynową. Jest szybka, prosta w wykonaniu i nie potrzeba do jej przygotowania wiele składników. Wystarczy extra 1 cytryna. Najpierw ją sparzam, a następnie osuszoną trę na tarce, aby otrzymać startą skórkę z całej (a czasami nawet dwóch) cytryn. Następnie wyciskam sok z połowy cytryny (jeśli jest mała, to z całej) i dodaję do reszty ciasta. Ma intensywny aromat i sprawia, że ta babka jest niezwykle orzeźwiająca. Może być ozdobiona liśćmi mięty, dając delikatny powiew lata.

zdobienie ciast wielkanocnych

Ciasto? Świąteczny mazurek

Kolejnym ciastem, który w ostatnim czasie króluje na stołach wielkanocnych jest oczywiście mazurek. Na niego jest kilka przepisów mniej lub bardziej skomplikowanych. Podstawą jest tutaj kruche ciasto. Jedni sięgają po gotowce, inni po ciasto francuskie. Ja wolę tradycyjne na maśle, które musi godzinę postać w lodówce. Następnie należy przygotować masę – tę z mascarpone, kremówki i białej czekolady lub, idąc na łatwiznę, po prostu decydując się na masę kajmakową lub krówkową z puszki. Kolejnym obowiązkowym etapem jest dekoracja mazurka. I tutaj możecie zaszaleć. Przygotujcie orzechy, suszone owoce lub migdały. Roztopcie czekoladę lub sięgnijcie po kolorowe posypki. Bawcie się wzorami, kształtami, piszcie Wesołego Alleluja lub rysujcie pisanki. Inwencja twórcza leży po Waszej stronie.

Sernik na święta

I ostatnim elementem, który musi się znaleźć na wielkanocnym stole w naszym domu rodzinnym jest oczywiście sernik! I to ja jestem ich ogromnym zwolennikiem, więc nie wyobrażam sobie bez niego żadnych świąt. Uwielbiam wszystkie – te na kakaowym cieście, serniki z rosą, sernik z brzoskwiniami, ananasem, wiedeński lub krakowski. Ten z rodzynkami i bez. Mam tylko jedną uwagę – nie może być kupiony. A jaki pojawi się u mnie w te święta? Myślę, że tym razem wybór padnie na sernik z brzoskwiniami na jasnym cieście, z odrobiną piany i kruszonką na wierzchu. Klasyka, która zawsze jest na czasie i zawsze smakuje. Zdradzę Wam sekret – aby masa serowa wyszła gładka, pyszna i nie opadała, wystarczy pod koniec dodać do niej kilka kropli soku z cytryny.

sernik

A u Was jakie ciasta goszczą najczęściej? A może sięgacie po nowoczesne propozycje typu kopiec kreta, leśny mech lub malinową chmurkę? Dajcie znać w komentarzu i podzielcie się przepisami na Wasze sprawdzone pyszności!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *