blog o zdrowej żywności i sporcie

Zdrowie zamknięte w jednej roślinie

Zdrowie zamknięte w jednej roślinie
Ten przepis/artykuł przeczytasz w 2 minuty
Zdrowie zamknięte w jednej roślinie
Ocena wpisu: 5 Ilość ocen: 1

Kalarepa to warzywo, które powinno znaleźć się w lodówce każdego wegetarianina i weganina. Dlaczego? Kalarepa znana jest z drogocennych wartości odżywczych. Obfitość minerałów i witamin sprawia, że kalarepa to niezwykle istotny dodatek do bezmięsnej diety. Roślina ta bogata jest chociażby w luteinę, która odpowiada za ochronę i wzmocnienie oczu. Ponadto kalarepa to również źródło niemal wszystkich witamin oraz mikroelementów hamujących rozwój komórek nowotworowych. Wiele osób zadaje sobie pytanie: w jaki sposób przyrządzić kalarepę? Cieszenie się z drogocennych właściwości kalarepy jest prostsze niż myślisz, przekonaj się sam!

Smaczne raw food

Jesteś na diecie raw? A może lubisz smak świeżych, zerwanych prosto z ogródka warzyw? Mam dla Ciebie dobrą wiadomość – nic nie stoi na przeszkodzie, by kalarepę jeść bez obróbki termicznej! Jak smakuje surowa kalarepa? Jest niezwykle aromatyczna i pikantna jak rzodkiewka. Surową kalarepę podawać możesz jako dodatek do obiadu. Surowa kalarepa będzie też świetnie smakować ze zdrowymi dipami lub domowym ketchupem.

Zdrowe frytki?

Lubisz frytki? Ja uwielbiam! Dlatego od czasu do czasu decyduje się na odrobinę szaleństwa w postaci frytek z kalarepy. Mówię poważnie – frytki z kalarepy są naprawdę pyszne! Jak je przyrządzam? Proces przygotowania frytek z kalarepy niewiele różni się od smażenia frytek z ziemniaków. Kalarepę obieram ze skóry i kroję w słupki. Następnie smażę na głębokim tłuszczu. Całość podaję z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Grilluj na zdrowie

Mam idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią gorącą atmosferę w kuchni – grillowana kalarepa! Kalarepa z grilla smakuje naprawdę doskonale. Jak ją przyrządzić? Kalarepę obierz ze skóry, a następnie pokrój w plasterki. Do smaku dodaj sól, pieprz i swoje ulubione przyprawy: oregano, cząber, tymianek lub bazylię. Kalarepę grilluj z każdej strony około 20 minut. Podawaj z domowym ketchupem lub wegańskim dipem czosnkowym.

Sprawdź również inne przepisy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *