Zimowe przyprawy i ich właściwości

Czym pachnie zima? Na to pytanie zdecydowana większość z nas odpowie: cynamonem, imbirem, kardamonem, wanilią, miodem i chili. To nie tylko najbardziej charakterystyczne, zimowe zapachy, ale też najczęściej używane w tym okresie przyprawy. Sprawdzamy, czy poza magiczną atmosferą, którą potrafią wprowadzić, mają w sobie magiczną moc leczniczą lub odchudzającą!
1. Cynamon
Uwielbiany właściwie przez wszystkich. Jego woń jest zniewalająca, a smak może dodać słodyczy każdemu deserowi, dzięki czemu uchronimy się przed wsypaniem nadmiernej ilości cukru. Trudno wyobrazić sobie zimę bez pieczonego jabłka z cynamonem, czy piernika, który nie pachnie tą wyjątkową przyprawą. Jednak poza niewątpliwymi walorami zapachowymi i smakowymi, cynamon odznacza się wieloma właściwościami leczniczymi.

Działanie:
- przeciwzapalne i bakteriobójcze,
- ograniczanie rozmnażania drożdżaków,
- poprawa krążenia,
- pomoc przy chorobach układu pokarmowego, bólach mięśniowych i menstruacyjnych,
- przyspieszanie metabolizmu, czyli działanie odchudzające.
Niewątpliwie warto dodawać go do kawy, ciast i deserów!
2. Imbir
Korzeń imbiru to znany rozgrzewacz. Jeśli zdarzy nam się przemarznąć na mrozie, przeziębić się lub złapać bakterię, która atakuje nasze gardło, to napar z imbiru jest niezastąpiony. Trzeba jednak uważać z jego użyciem, bo efektowi rozgrzewającemu towarzyszy wysuszenie organizmu! Łączymy go więc między innymi z miodem. A jakie właściwości poza rozgrzewaniem i zabijaniem bakterii posiada imbir?

Działanie:
- łagodzenie mdłości (dobry dla kobiet w ciąży i osób, które odczuwają skutki choroby lokomocyjnej),
- ochrona przed tworzeniem się zakrzepów w naczyniach krwionośnych,
- leczenie migrenowych bólów głowy,
- odkażanie i odświeżenie jamy ustnej,
- usprawnianie krążenia krwi.
Imbir możemy pić i jeść nie tylko na słodko! To idealna przyprawa do dań i zup. Charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej, ale doda też ciekawego posmaku w takich daniach jak gulasz czy zupa z dynii!
3. Kardamon
Jego nazwa brzmi melodyjnie i budzi przyjemne skojarzenia, jednak kardamon cieszy się znacznie mniejszą popularnością od cynamonu. Jest jedną z najstarszych przypraw świata z rodziny imbirowatych, której łodygi hodowane są głównie w lasach tropikalnych, stąd jego nieco wyższa cena.

Działanie:
- nazywany jest naturalnym afrodyzjakiem, działa na impotencję i zaburzenia erekcji,
- obniżanie ciśnienia krwi,
- odświeżanie oddechu,
- oczyszczanie dróg moczowych,
- działanie detoksykujące.
Kardamon podobnie jak cynamon kojarzy nam się ze słodkimi, świątecznymi przyprawami, jednak jego pierwotne wykorzystanie w kuchni dalekiego Wschodu to potrawy typu curry oraz doprawianie dań z ryżem.
4. Wanilia
Boski aromat wanilii jest jednym z najchętniej wykorzystywanych również w produktach, które z wanilią mają niewiele wspólnego. Waniliowe budynie, cukry aromatyzowane, kremy z dodatkiem aromatu waniliowego – na rynku spożywczym wiele jest produktów, po które nie powinniśmy sięgać! Prawdziwa wanilia to ta, której ziarenka wydobywamy z cienkich, czarnych lasek.

Działanie:
- pomoc przy dolegliwościach trzustki, żołądka i wątroby,
- działanie pobudzające, ale nie narkotyczne,
- pomoc w stanach depresyjnych i przy wyczerpaniu organizmu,
- przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne,
- wzmacnianie mięśnia sercowego.
Wanilia ma fantastyczne walory smakowe, jeśli jednak chcemy dodawać ją do ciast lub kawy, przygotujmy własny syrop lub cukier waniliowy bez sztucznych dodatków!
5. Miód
W okresie zimowym stosowany zamiast cukru do herbat, ciast, deserów, kawy, a nawet jako syrop na kaszel. Ma właściwości nawilżające, o czym wiemy również dzięki temu, że często wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznych. Czy rzeczywiście warto stosować go jako zamiennik dla cukru?

Działanie:
- bakteriobójcze i przeciwzapalne,
- wzmacnianie mięśnia sercowego,
- kojenie nerwów,
- gojenie ran.
Miód to rzeczywiście dobra alternatywa dla cukru, jednak musimy uważać przy zakupach. W supermarketach roi się od miodów rozwodnionych, których właściwości nie są tak silne. Jeśli dodajemy go do gorących napojów również traci on na wartości! Poczekaj, aż herbata trochę wystygnie i dopiero wtedy dopraw ją miodem, w przeciwnym razie będzie on tylko bardzo drogim cukrem!
6. Chili
Zimą takie potrawy jak chili con carne czy zupa krem z dodatkiem magicznej papryczki to ratunek dla wyziębionego organizmu. Jednak ta ostra przyprawa działa na wiele różnych obszarów naszego zdrowia. Dlaczego jeszcze warto ją spożywać?

Działanie:
- rozgrzewające i przeciwzapalne,
- antynowotworowe,
- przeciwbólowe,
- wspomaganie układu krążenia i trawienia.
Papryka chili ma specyficzny smak. Nawet sproszkowana jest niezwykle ostra. Jeśli chcesz się rozgrzać, ale nie przepadasz za bardzo ostrymi potrawami, uważaj z ilością dodawaną do dań!
Przyprawy to nie tylko kwintesencja smaku naszych potraw i dobry nastrój po spożyciu słodyczy z aromatem wanilii czy cynamonu. To też działanie lecznicze i odchudzające, które fundujemy sobie, jedząc ulubione dania! Warto to wiedzieć i wykorzystywać na co dzień!