Bliski Wschód w Twojej kuchni, czyli falafel doskonały!

Spotykasz je w przydrożnych barach i drogich restauracjach. Możesz go zamówić zarówno w kraju, jak i w trakcie urlopu – właściwie gdziekolwiek się znajdziesz. Czasami masz wrażenie, że koleżanki z pracy nie znają żadnego innego kulinarnego tematu do rozmów poza nim. O czym mowa? Oczywiście o falafelu! Przysmak pochodzący z Bliskiego Wschodu od pewnego czasu zawładnął podniebieniami Polaków. O falafela w restauracjach pytają już nie tylko wegetarianie, ale także miłośnicy pysznych, aromatycznych (i zdrowych!) przekąsek. Jest jednak mały problem – falafel zamawiany w punktach gastronomicznych jest zazwyczaj zbyt tłusty. Chcesz tego uniknąć? Zabierz się za przygotowanie kotlecików we własnej kuchni!
Falafel – międzynarodowy przysmak
Chrupiące kotleciki z cieciorki to danie z orientalnym DNA. Smażone lub pieczone kuleczki to jedno z najpopularniejszych wegetariańskich dań w krajach arabskich. Najczęściej podawane jest w towarzystwie chleba pita oraz tahini – popularną pastą sezamową. W Europie falafel przyjęło się traktować jako wegańską alternatywę kebabu w picie serwowaną zazwyczaj w barach typu fast food. Myślę, że sytuacja znacznie zmniejszyła wartość falafela, który odpowiednio przygotowany (najlepiej w domowych warunkach) jest pyszną, zdrową i aromatyczną przekąską, która przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom czy weganom. Poznajcie mój sposób na doskonałego, domowego falafela!
Składniki potrzebne do przygotowania ok. 40 kotlecików:
- 400 g suchej ciecierzycy
- Pół pęczka natki pietruszki
- ¼ pęczka kolendry (opcjonalnie)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej z pestek winogron
- 10 świeżych daktyli (opcjonalnie)
+ przyprawy:
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- szczypta chili
Przygotowanie:
- Przyrządzanie falafela rozpocznij od namoczenia ciecierzycy (najlepiej na noc przed gotowaniem). Następnego dnia odcedź ciecierzycę i zmiel w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Jeżeli chcesz spróbować nieco innej, ciekawszej odmiany kotlecików, dodaj do nich świeże daktyle – pasują doskonale!
- Dodaj wszystkie przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz kolendrę (opcjonalnie). Falafelowa masa powinna dobrze się formować, dlatego jeżeli będzie zbyt gęsta – dodaj 1-2 łyżeczki przegotowanej wody.
- Danie przykryj folią aluminiową i odstaw na min. 30 minut.
- Masz dwie możliwości – falafel możesz przyrządzić tradycyjnie na patelni lub w wersji dietetycznej – w piekarniku. Rozgrzej go odpowiednio wcześnie do 200 stopni lub wlej na patelnię olej z pestek winogron (możesz użyć także słonecznikowego).
- Uformowane kotleciki ułóż na rozgrzanym oleju lub blasze, a następnie smaż lub piecz przez ok 10 minut na każdej stronie.
- Falafel podawaj z tahiną i świeżymi warzywami.
Pyszne, aromatyczne i chrupiące! Kto się skusi? Dajcie znać, czy domowy falafel spełnił Wasze oczekiwania.
Super przepisy, proszę kontynuować bloga 🙂
Bardzo lubię 🙂