Potrawka z tempehu, bakłażana i czerwonej papryki w sosie pomidorowym

Potrawka z tempehu, bakłażana i czerwonej papryki w sosie pomidorowym

Lubisz eksperymentować, ale bez potrzeby kupowania orientalnych i bardzo drogich składników? Przygotuj pyszne danie z pospolitych, powszechnie dostępnych produktów i zaskocz swoją rodzinę nową kompozycją smaków! Bakłażan, papryka i pomidory to znane trio, do tego małe urozmaicenie, czyli tempeh w towarzystwie imbiru, czosnku i ostrej papryczki – PYSZNOŚCI!

Doskonałą potrawkę podaj z ulubionym ryżem i już masz pyszny, szybki obiad dla całej rodziny. Gotujesz do pracy? To danie z łatwością zabierzesz ze sobą na smakowity lunch. Tempeh przypomina trochę tofu, ale za sprawą bardziej intensywnego smaku doskonale nada się jako główny składnik dania.

Tempeh – a cóż to takiego?

Nazwa brzmi dość orientalnie, ale niesie za sobą znany smak. Tempeh to nic innego jak sfermentowana soja. Dlaczego lepiej sięgać po sfermentowaną wersję znanego przysmaku? Przede wszystkim ze względu na większą wartość odżywczą, niż w przypadku zwykłych nasion soi. Za fermentację odpowiadają głównie grzyby z rodzaju pleśniakowców. Tradycyjnym sposobem wywołania tego procesu było zawijanie odpowiednio przygotowanej soi w liście ketmii lipowatej, na których osadzały się odpowiednie grzyby. Już po kilku godzinach można było zauważyć widoczne oznaki fermentacji.

Ojczyzną tempehu jest Indonezja. Właśnie tam można spróbować sfermentowanej soi w wersji naturalnej, bez dodatkowej obróbki. Jej smak przypomina ser pleśniowy. Ale spokojnie! Nie musisz jechać aż do Indonezji! Ze względu na rosnącą popularność tego przysmaku, wiele firm udostępnia na rynku specjalne urządzenia do samodzielnego przygotowywania tempehu. Wystarczy zaopatrzyć się w jeden z nich, a orientalnie brzmiący smakołyk będziesz mieć pod ręką każdego dnia.

Niewiele osób wie, czym jest tempeh, a już jedynie garstka zdaje sobie sprawię z istnienia wielu rodzajów tego przysmaku. W sprzedaży można spotkać m.in.:

  • tempeh onchom – posiada lekki posmak kokosów i orzechów
  • tempeh goreng – to naturalny tempeh po głębokim smażeniu
  • tempeh gembus – bardzo łagodny w smaku, o gąbczastej strukturze

Przydatne informacje

Tempeh to doskonałe źródło białka. Jego wartość odżywcza przewyższa nawet tą zawartą w wołowinie czy drobiu. Sfermentowana soja dostarcza stosunkowo mało węglowodanów, za to sporą ilość aminokwasów, żelaza oraz wapnia. Tempeh to doskonały dodatek do sosów, gulaszów. Skomponujesz z nim świetną kanapkę na drugie śniadanie lub oryginalne przysmaki na grilla. Poniżej przepis na przepyszną potrawkę z tempehu, bakłażana, pomidorów i papryki.

Składniki:

1 ostra papryczka
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka imbiru
3 łyżki oleju rzepakowego
około 200 g tempehu (możesz wybrać smażony lub wędzony)
1 czerwona papryka
1 bakłażan
1 cebula
500 g przecieru pomidorowego
sos sojowy, pieprz
świeża natka/kolendra do podania
kila kropel soku z limonki (opcja)
Dowolny rodzaj ryżu

  1. Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj potrzebne warzywa. Bakłażana pokrój wzdłuż na pół, następnie w plastry (na ok 5 mm). Posyp je solą i odczekaj 20 minut.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w grubą kostkę. Następnie posiekaj ostrą papryczkę, czosnek i chilli.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć imbir, czosnek oraz papryczkę. Całość chwilkę podsmaż. Następnie dorzuć pozostałe warzywa i smaż do chwili, aż będą miękkie.
  4. Na koniec dodaj pokrojony w plastry tempeh i zalej przecierem pomidorowym. Zagotuj wszystko i odstaw dopiero w chwili, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Całość dopraw do smaku sosem sojowym oraz pieprzem.

Jedna porcja dania dostarcza około 239 kcal. Idealna propozycja na długie jesienne dni. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *