Muffiny z awokado

Znudziły Ci się klasyczne babeczki i szukasz urozmaicenia? W takim razie doczytaj do końca. Tym razem propozycja dla łasuchów i nie tylko. Prezentujemy zdrowe muffiny z awokado. Tak, tak… nie wydaje Ci się, AWOKADO.
Jest to super prosty przepis, nie zawiera masła, ale dzięki awokado ciasto zachowuje swoją maślaną, delikatną, lekko wilgotną konsystencję. Gwarantujemy, że z pewnością zakochasz się w tym przepisie. Babeczki same w sobie nie są zielone, ale hitem będzie krem, o pięknym i soczystym odcieniu. Aż ślinka cieknie na samą myśl. Przepis będzie banalnie prosty i każdy kulinarny laik z pewnością poradzi sobie z jego wykonaniem. Więc do roboty!
Składniki ciasta potrzebne do produkcji 12 babeczek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g)
- 2 łyżeczki miąższu z limonki*
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 1 szklanka mleka roślinnego (240 ml)
- 1 łyżka soku z limonki*
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki potrzebne do zrobienia zielonego kremu awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- 2-4 łyżki soku z limonki*
- 2 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę i miąższ z limonki z pozostałymi suchymi składnikami (proszek do pieczenia, soda, sól).
Osobno miksujemy awokado, tak by uzyskać gładką masę, do której dodajemy olej, cukier, sok z limonki, mleko i wanilię.
Zawartość obu misek dokładnie mieszamy ze sobą, zgodnie z zasadą „suche + mokre”. Tak przygotowane ciasto wykładamy do foremek, a reszta jest milczeniem… pieczeniem. W nagrzanym do 180 C piekarniku, przez całe 30 min. Dla pewności, przed końcem pieczenia można wbić wykałaczkę, jeśli będzie sucha, to znak, że babeczki są już gotowe.
Zielony krem:
Miksujemy pozostałe awokado z sokiem z limonki i cukrem – nakładamy na ostudzone babeczki i voilà! Gotowe.
To świetna alternatywa dla tradycyjnych przepisów, fajnie zaangażować dzieci, by pomogły i same przekonały się do nowego smaku – awokado.
Jeśli wciąż patrzysz na to sceptycznie, przekonaj się sam.
Ponieważ awokado ma tendencję do ciemnienia, polecamy by zjeść je szybko inaczej krem może stracić swój soczysty kolor.