Muffiny z awokado
Znudziły Ci się klasyczne babeczki i szukasz urozmaicenia? W takim razie doczytaj do końca. Tym razem propozycja dla łasuchów i nie tylko. Prezentujemy zdrowe muffiny z awokado. Tak, tak… nie wydaje Ci się, AWOKADO.
Jest to super prosty przepis, nie zawiera masła, ale dzięki awokado ciasto zachowuje swoją maślaną, delikatną, lekko wilgotną konsystencję. Gwarantujemy, że z pewnością zakochasz się w tym przepisie. Babeczki same w sobie nie są zielone, ale hitem będzie krem, o pięknym i soczystym odcieniu. Aż ślinka cieknie na samą myśl. Przepis będzie banalnie prosty i każdy kulinarny laik z pewnością poradzi sobie z jego wykonaniem. Więc do roboty!
Składniki ciasta potrzebne do produkcji 12 babeczek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g)
- 2 łyżeczki miąższu z limonki*
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 1 szklanka mleka roślinnego (240 ml)
- 1 łyżka soku z limonki*
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki potrzebne do zrobienia zielonego kremu awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- 2-4 łyżki soku z limonki*
- 2 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę i miąższ z limonki z pozostałymi suchymi składnikami (proszek do pieczenia, soda, sól).
Osobno miksujemy awokado, tak by uzyskać gładką masę, do której dodajemy olej, cukier, sok z limonki, mleko i wanilię.
Zawartość obu misek dokładnie mieszamy ze sobą, zgodnie z zasadą „suche + mokre”. Tak przygotowane ciasto wykładamy do foremek, a reszta jest milczeniem… pieczeniem. W nagrzanym do 180 C piekarniku, przez całe 30 min. Dla pewności, przed końcem pieczenia można wbić wykałaczkę, jeśli będzie sucha, to znak, że babeczki są już gotowe.
Zielony krem:
Miksujemy pozostałe awokado z sokiem z limonki i cukrem – nakładamy na ostudzone babeczki i voilà! Gotowe.
To świetna alternatywa dla tradycyjnych przepisów, fajnie zaangażować dzieci, by pomogły i same przekonały się do nowego smaku – awokado.
Jeśli wciąż patrzysz na to sceptycznie, przekonaj się sam.
Ponieważ awokado ma tendencję do ciemnienia, polecamy by zjeść je szybko inaczej krem może stracić swój soczysty kolor.
Takich jeszcze nie robiłam 😉
Gorąco polecam spróbować! 🙂