blog o zdrowej żywności i sporcie

Uczta dla roślinożerców – warzywny tort maqluba

Uczta dla roślinożerców – warzywny tort maqluba
Ten przepis/artykuł przeczytasz w 2 minuty
Uczta dla roślinożerców – warzywny tort maqluba
Ocena wpisu: 5 Ilość ocen: 1

Uważasz, że dania bezmięsne nie mają „tego czegoś”, co sprawia, że posiłek staje się ucztą dla zmysłów? Spróbuj jednego z najpyszniejszych dań wegetariańskich, jakim jest maqluba i zakochaj się w tego typu potrawach. Kompozycja kolorowych i aromatycznych warzyw to gwarancja bogactwa smaków. Daj się uwieść zestawieniu intensywnych przypraw i ziół, które przeniosą Cię w orientalny świat wschodniej kuchni. Do takich dań nie potrzeba specjalnej zachęty.

Czym jest maqluba?

Maqluba to jedno z tradycyjnych dań arabskich. Zazwyczaj podawana jest w towarzystwie jogurtu lub lekkiej sałatki ze świeżych warzyw. Nazwa potrawy nawiązuje bezpośrednio do sposobu, w jaki jest przygotowywana. Maqlubę przyrządza się w naczyniu, które jest następnie odwracane do góry nogami, stąd nazwę tłumaczy się dosłownie „do góry nogami”. Ze względu na swój wygląd maqluba przypomina trochę warzywny tort, dzięki czemu danie nie tylko smakuje, ale i prezentuje się znakomicie. To doskonała propozycja na rodzinny obiad lub klimatyczną kolację z przyjaciółmi. Nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcesz zaserwować swoim znajomym coś pysznego i nietypowego? Maqluba będzie ciekawym urozmaiceniem Twojego codziennego menu.

Jak ją przygotować?

Na początek warto wybrać odpowiednie naczynie – to od niego zależy ostateczny wygląd Twojego dania. Świetnie sprawdzą się do tego szklane miski lub naczynia żaroodporne. Na spodzie układamy koleje warstwy przesmażonych warzyw, a na koniec porcję aromatycznego ryżu. Do przygotowania dania najczęściej używa się kalafiora, bakłażana, pomidorów, ziemniaków i marchewki. Tradycyjna maqluba zawiera także warstwę mięsa. Miłośnicy wege oczywiście mogą z niej zrezygnować, najlepiej na rzecz grzybów. Świetnym wyborem będzie wykorzystanie boczniaków – pyszne, a poza tym doskonale wpływają na zdrowie. Jedzone regularnie mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a nawet zahamować rozrost guzów nowotworowych. Jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu, pyszne i niezwykle zdrowe! Trudno o lepszą rekomendację. Spróbujcie koniecznie!

Sprawdź również inne przepisy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.