Kremowy ser z orzechów nerkowca
Nie ma co ukrywać – dieta wegańska wymaga poświęceń. Dla mnie największym wyzwaniem było zrezygnowanie z sera. Zacząłem próbować swoich sił w kuchni i tak po wielu miesiącach udało mi się opracować przepis na idealny ser wegański. Kremowy, delikatny smak sera zachwyci wszystkich smakoszy wegańskich przysmaków. Główny składnik mojego wegańskiego sera – orzechy nerkowca – to źródło wielu minerałów m.in. potasu oraz fosforu. Jak przyrządzić ser wegański z orzechów nerkowca? Sprawdź sam!
Składniki:
- 80 gramów orzechów nerkowca
- 50 ml mleka roślinnego
- 1 kopiata łyżka drożdży
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki skrobi
- 1,5 łyżeczki agaru
- 1 łyżka + 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 szklanki +1/2 szklanki wody
- Sól dla smaku
Sposób przygotowania:
W rondlu wymieszaj agar w 1/2 szklanki wody. Odstaw na bok.
Orzechy nerkowca pozostaw do namoczenia w wodzie na całą noc. Rano opłucz je dokładnie. Orzechy przełóż do blendera lub robota kuchennego, dodaj mleko roślinne, drożdże, czosnek, skrobię, sól, sok z cytryny i 1/2 szklanki wody. Całość zmiksuj na gładką masę.
Do przygotowanej masy dodaj mieszankę agaru i wody.
Całość gotuj na średnim ogniu do uzyskania gęstej konsystencji ciasta.
Następnie masę przełóż do kokilki ceramicznej i odstaw do schłodzenia.
Smacznego!