Kremowy ser z orzechów nerkowca

Kremowy ser z orzechów nerkowca

Nie ma co ukrywać – dieta wegańska wymaga poświęceń. Dla mnie największym wyzwaniem było zrezygnowanie z sera. Zacząłem próbować swoich sił w kuchni i tak po wielu miesiącach udało mi się opracować przepis na idealny ser wegański. Kremowy, delikatny smak sera zachwyci wszystkich smakoszy wegańskich przysmaków. Główny składnik mojego wegańskiego sera – orzechy nerkowca – to źródło wielu minerałów m.in. potasu oraz fosforu. Jak przyrządzić ser wegański z orzechów nerkowca? Sprawdź sam!

Składniki:

  • 80 gramów orzechów nerkowca
  • 50 ml mleka roślinnego
  • 1 kopiata łyżka drożdży
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki skrobi
  • 1,5 łyżeczki agaru
  • 1 łyżka + 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki +1/2 szklanki wody
  • Sól dla smaku

Sposób przygotowania:

W rondlu wymieszaj agar w 1/2 szklanki wody. Odstaw na bok.

Orzechy nerkowca pozostaw do namoczenia w wodzie na całą noc. Rano opłucz je dokładnie. Orzechy przełóż do blendera lub robota kuchennego, dodaj mleko roślinne, drożdże, czosnek, skrobię, sól, sok z cytryny i 1/2 szklanki wody. Całość zmiksuj na gładką masę.

Do przygotowanej masy dodaj mieszankę agaru i wody.

Całość gotuj na średnim ogniu do uzyskania gęstej konsystencji ciasta.

Następnie masę przełóż do kokilki ceramicznej i odstaw do schłodzenia.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *