Pomysły na zdrowe kanapki
Na śniadanie, a może na kolację? Do szkoły, do pracy, w podróż? Koniec z narzekaniem, że brakuje Ci czasu na jedzenie! Kanapki możesz zjeść dosłownie wszędzie. Co więcej, można je przygotować naprawdę szybko, a Twoja dieta zostanie wzbogacona o niezbędne składniki. Czy zdrowe odżywianie może być takie proste? Oczywiście, że tak! Należy jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim warto zadbać, aby w Twojej kanapce znalazły się wartościowe produkty. Twoim nowym przyjacielem może okazać się również kalkulator kalorii. Nie odmierzaj jedzenia na oko – bywa to złym doradcą. Jeśli będziesz zwracać uwagę na kaloryczność porcji, możesz cieszyć się pysznymi i zdrowymi kanapkami nawet podczas zrzucania zbędnych kilogramów.
ABC zdrowej kanapki
Zdrowa kanapka, czyli jaka? Warto sobie postawić to pytanie już na etapie robienia zakupów w sklepie spożywczym. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Szybko, zdrowo, zero waste? Czego można chcieć więcej! Jakie produkty warto wrzucić do koszyka? Postaw na piramidę zdrowego żywienia. Jest to ogólna idea podpowiadająca, w jaki sposób skomponować zbilansowaną dietę korzystną dla zdrowia i samopoczucia. Najważniejsze są podstawy. Zwróć uwagę na skład oraz jakość pieczywa, które będzie bazą do dalszych kulinarnych eksperymentów. Potem? Warzywa! Dostarczą nie tylko cennych składników odżywczych dla Twojego organizmu. Sprawią również, że Twoje kanapki będą wyglądały apetycznie! Rzodkiewka, pomidorki, papryka we wszelkich dostępnych odmianach… A także ultrazdrowe warzywa zielonolistne. Prawdziwa eksplozja kolorów zachęci do sięgnięcia po zdrową przekąskę nie tylko Ciebie, ale również młodszych łasuchów.
Pomysł na kanapkę?
Kiedy podstawa Twojej zdrowej kanapki jest już gotowa, czas na wisienkę na torcie – dodatki.
Jakościowe pieczywo i warzywa możesz uzupełniać wieloma smacznymi składnikami oraz zmieniać przepisy każdego dnia według nastroju i upodobań. Strzałem w dziesiątkę mogą okazać się pasty. Jaką wybrać? Najlepiej taką, którą zrobisz w domu, w zaledwie kilka minut.
Nie masz czasu? Na sklepowych półkach znajdziesz teraz mnóstwo, szczególnie warzywnych, past. Pomidory, ciecierzyca, cukinia, fasola – sprawdź tylko, czy w składzie nie ma niepożądanych dodatków, takich jak konserwanty czy cukier. A może stawiasz na wersję rybna lub nieśmiertelną pastę jajeczną? Możliwości jest mnóstwo. Wybór należy wyłącznie do Ciebie!
Znasz już podstawowe kroki niezbędne do stworzenia własnej, zdrowej kanapki. Teraz pora na działanie i… jedzenie!