Pomysły na zdrowe śniadania
Zbilansowana i zdrowa dieta jak dotąd kojarzyła Ci się z nudnymi i nijakimi daniami bez smaku? Najwyższa pora zaktualizować Twoje wiadomości, ponieważ wbrew powszechnym opiniom fit odżywianie się może być naprawdę smakowite. Co przygotowywać na zdrowe i szybkie śniadania? Czy śniadanie dla dziecka musi być bardzo skomplikowane? Zestaw inspiracji znajdziesz w tym artykule.
Na słodko i wytrwanie – śniadania fit pełne smaku
Szakszuka
Pomysł na zdrowe śniadanie dla dużych i małych? Całą gamę doznań smakowych zapewni szakszuka czyli izraelskie danie składające się z jajek, pomidorów oraz przypraw.
Składniki:
• 4 jajka
• pół cebuli
• 1 duży ząbek czosnku
• 4 pomidory
• łyżka oliwy
• sól, pieprz, świeża bazylia
Przygotowanie:
Zacznij od rozgrzania oliwy na patelni i zeszklenia na niej pokrojone w kostkę cebuli oraz czosnku. Następnie sparz pomidory we wrzątku i obierz je ze skórki, po czym posiekaj w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodaj do cebuli i smaż wszystko aż do momentu, gdy zacznie odparowywać woda i dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Na tak przygotowaną „bazę” wybij jajka i smaż je do momentu aż zetnie się białko, a później oprósz całość szczypiorkiem bądź bazylią i świeżo zmielonym pieprzem. Zdrowe śniadanie podawaj z grzankami.
Homemade granola czekoladowa
Czy śniadanie fit może być na słodko? Jak najbardziej, jednak zamiast wybierać tzw. gotowce dostępne w sklepach spożywczych o wiele lepiej jest postawić na własne umiejętności kulinarne. We własnej kuchni można chociażby wykonać pyszną granolę z czekoladą.
Do jej wykonanie niezbędne będą:
• 2,5 szklanki płatków owsianych
• 4 łyżki nasion słonecznika
• 3 łyżki nasion sezamu
• 2 dojrzałe banany
• 4 łyżki orzechów nerkowca
• 5 łyżek suszonej żurawiny
• 40 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wymieszaj płatki, nasiona i sezam w misce, a w drugim naczyniu zmiksuj banany na gładką masę i dodaj ją do zawartości miski. Przygotowaną masę wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160 stopni C przez 30-40 minut od czasu do czasu mieszając. Po wyciągnięciu granoli dodaj do niej orzechy nerkowca oraz żurawinę, a całość przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Gotowy przysmak możesz jeść z mlekiem krowim bądź roślinnym, a także jogurtem naturalnym.
Kefirowe placki z owocową polewą
Pomysł na zdrowe śniadanie dla dziecka, które przypadnie do gustu nawet największym niejadkom? Wypróbuj placuszki kefirowe z owocową polewą i zobacz jak Twój maluch dosłownie szaleje na ich punkcie.
Do przygotowania ok. 20 placuszków potrzebujesz:
• 1 szklankę kefiru
• 1 jajko
• ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
• ¾ szklanki mąki typu 500
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki wanilii
• 1 łyżkę oleju rzepakowego
• 2 łyżki syropu z daktyli
Składniki na polewę:
• 1 szklanka owoców sezonowych
• 1 dojrzały banan
• 1 opakowanie gęstego serka naturalnego
Przygotowanie:
Wykonanie tych placków zajmie Ci dosłownie kilka minut i poradzi sobie z nimi każdy, nawet ten, kto od kuchni na co dzień trzyma się raczej z daleka. Wystarczy bowiem zmiksować ze sobą wszystkie składniki na ciasto, a następnie nakładać po łyżce tak przygotowanej masy na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Całość smaż do momentu, gdy placuszki będą zarumienione, a w międzyczasie przygotuj polewę – zblenduj owoce i dodaj do nich serek, a następnie polej nią placuszki.
Omlet ze szpinakiem
Alternatywa dla klasycznej jajecznicy, która przypadnie do gustu miłośnikom szybkich zdrowych śniadań? To oczywiście omlet ze szpinakiem, który oprócz energii dostarczy Ci również dawkę witaminy C, żelaza, potasu, magnezu oraz kwasu foliowego.
Do wykonania sycącego, zdrowego śniadania dla dwóch osób potrzebujesz zaledwie kilku składników:
• 4 jajka kurze
• 3 łyżki parmezanu
• 100 g świeżego szpinaku
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżkę masła
• sól oraz pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozpuść łyżkę masła na patelni, a następnie usmaż na niej czosnek przeciśnięty przez praskę i regularnie go mieszaj, tak aby się nie przypalił. Następnie dodaj do niego szpinak i smaż przez kilka minut aż do momentu, gdy znacząco straci na swojej objętości. W międzyczasie energicznie wymieszaj jajka z parmezanem oraz pieprzem i solą, po czym gotową masę wylej na patelnię ze szpinakiem. Wierzch posyp łyżką startego parmezanu i smaż pod przykryciem przez kilka minut, aż do momentu, gdy jajka się zetną. Gotowe!
Tosty awokado
To absolutna klasyka jeżeli chodzi o pomysł na zdrowe śniadanie, ponieważ są one nie tylko pyszne, ale również pożywne, a wszystko to za sprawą doskonale współgrających ze sobą składników. Do tego, że awokado i jajko stanowią duet idealny nie trzeba raczej nikogo przecież przekonywać.
Składniki na 2 tosty:
• 2 jajka
• 2 kromki chleba
• pół łyżeczki masła
• pół dojrzałego awokado
• 1 pomidor
• kiełki
• sok z cytryny
• garść rukoli
• pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej masło na patelni i na małym ogniu przyrządź jajka sadzone, a w międzyczasie podpiecz chleb w opiekaczu bądź piekarniku. Pokrój awokado i skrop je sokiem z cytryny, posiekaj pomidora i połóż go na talerzu, a awokado dodaj na grzankę. Następnie nałóż na całość jajka sadzone i do smaku posyp wszystko pieprzem. Nie zapomnij o kiełkach i rukoli, to właśnie one dodadzą całości niepowtarzalnego smaku.
Zdrowe śniadanie dla dziecka – pomysły na śniadanie do szkoły
Choć kiedyś w kwestii śniadań do szkoły królowały przede wszystkim kanapki, które następnie często można było znaleźć nieruszone w plecaku po całym dniu zajęć, to obecnie zdrowe śniadania do szkoły przechodzą przez niemałą rewolucję.
W lunch boxach znajdujemy już nie tylko kajzerki, grahamki czy pełnoziarniste bułki z serem, pomidorem i sałatą, ale również kolorowe tortille z warzywami i indykiem, grzanki z łososiem i warzywami, owsiane muf finy z owocami, nadziewane naleśniki na słodko i słono, a także inne propozycje zdrowych śniadań fit.