Pyszne i zdrowe – letnie przekąski dla dzieci
Pogoda sprzyja długim spacerom i wycieczkom za miasto. Pora już także zacząć planować tegoroczne wakacje. Jednak, aby dotrzeć do celu letniego wyjazdu lub miło spędzić dłuższy czas na placu zabaw czy w piaskownicy potrzebujesz mieć w zanadrzu przekąski dla dziecka. Dzięki nim wspólne wyjście albo samochodowa trasa upłynął zarówno Twojej pociesze, jak i Tobie dużo przyjemniej. Ważne jednak, żeby zapewnić dziecku nie tylko smaczne, ale również zdrowe smakołyki. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, które z łatwością przygotujesz i spakujesz, by zabrać ze sobą. Idealnie sprawdzą się zwłaszcza latem, podczas gorących dni.
Placuszki jaglane z owocami
Nie masz pomysłu na przekąski dla dzieci? Kluczem do sukcesu jest sięgnięcie po sezonowe produkty. Podczas letnich miesięcy szczególnie warto wybrać przepyszne owoce i świeże warzywa. Doskonałe w smaku i niezwykle zdrowe będą idealnym dodatkiem do szybkiego, sycącego lunchu, który zasmakuje każdemu maluchowi. Jeśli Twoje dziecko szczególnie lubi owoce, na pewno polubi przepyszne placuszki jaglane z truskawkami, borówkami oraz bananem. Przepis jest bardzo prosty i z łatwością spakujesz gotowy posiłek do lunchboxa.
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki jaglanej
1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1/3 łyżeczki sody
2 łyżki syropu z agawy
garść truskawek
garść borówek
1 dojrzały banan
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
W misce połącz obie mąki, sodę oraz syrop z agawy. W osobnej miseczce rozgnieć widelcem dojrzałego banana i dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Rozgrzej na patelki odrobinę oleju kokosowego. Ciasto nakładaj na patelnię dużą łyżką i smaż z każdej strony, aż do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Podawaj z truskawkami i jagodami, które możesz także zmiksować na sos.
Ryż z truskawkami
To ponadczasowy klasyk, którym zajadają się kolejne pokolenia dzieciaków. Ryż z dodatkiem pysznych, słodkich truskawek to świetny pomysł na szybki lunch lub deser. Można go jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło – w każdej wersji smakuje doskonale
Składniki:
100 g ryżu
1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
3 szklanki wody
2 łyżki ksylitolu
250 g truskawek
3 łyżki śmietany 12% lub serka homogenizowanego waniliowego
Przygotowanie:
Do wspólnie zagotowanego mleka, wody i ksylitolu wrzucamy ryż. Gotujemy na małym ogniu według zaleceń na opakowaniu. Odcedzony ryż zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie blendujemy truskawki z serkiem homogenizowanym lub śmietaną. Lekko przestudzony ryż polewamy truskawkową masą.
Zdrowe żelki
Szukasz pomysłu, który będzie alternatywą dla cukierków, batonów i innych niezdrowych przekąsek, które dziecko pochłania między posiłkami. Sprawdź przepis na idealne przekąski: zdrowe i smaczniejsze, niż te sklepowe, żelki.
Składniki:
150 g malin
150 g borówek
sok z cytryny
1/2 szklanki wody
4 łyżki żelatyny
+ silikonowe foremki do żelek
Przygotowanie:
Owoce wymieszaj z sokiem z cytryny i 1/4 szklanki wody. Odcedź płyn, aby pozbyć się pestek malin. Pozostałą część wody podgrzej na małym ogniu i rozpuść w niej żelatynę, a następnie zdejmij z ognia. Odcedzoną mieszankę z owoców przelej powoli do rozpuszczonej żelatyny. Wszystko dokładnie wymieszaj i upewnij się, że żelatyna się rozpuściła. Do silikonowych foremek wlej powoli (najlepiej łyżeczką) powstałą galaretkę. Formy wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny, następnie możesz wyjąć poszczególne żelki i przechowywać je w zamykanym pojemniku.
Smacznego!