Dieta bezglutenowa – co to jest i komu jest potrzebna?
Stale rosnąca liczba osób stosujących się do zasad diety bezglutenowej sprawia, że interesują się nią także osoby, które chętnie wypróbowują nowe sposoby odżywiania się. Czy słusznie? A może dietę bez glutenu powinny stosować tylko i wyłącznie osoby zmagające się np. z celiakią?
Dieta bezglutenowa: na czym polega?
Dieta bez glutenu jest rodzajem diety eliminacyjnej, która całkowicie wyklucza spożywanie produktów zawierających w swoim składzie żyto, pszenicę, owies oraz jęczmień. Ich miejsce zajmują produkty spożywcze określone specjalnym, międzynarodowym symbolem z przekreślonym zbożem, który to potwierdza, że dany artykuł spełnia określone normy i jest bezpieczny dla osób zmuszonych do stosowania określonego jadłospisu w związku z np. określonymi problemami zdrowotnymi.
Dobra wiadomość jest taka, że liczba dostępnych w sklepach produkt bez glutenu stale rośnie, dlatego też przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków jest znacznie prostsze niżeli było to jeszcze kilka lat temu.
Dieta bez glutenu – dla kogo będzie ona najlepsza?
Wskazania do stosowania diety bezglutenowej:
- Celiaklia – to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, która jest zarazem jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych. Dolegliwość ta prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych poprzez gliadynę, której źródłem są właśnie produkty zawierające gluten. Osoby chorujące na celiakię powinny więc stosować się do zasad diety bezglutenowej przez całe życie.
- Alergia na gluten – to reakcja organizmu na spożywanie produktów zawierających gluten, która może pojawić się bezpośrednio po spożyciu posiłku z tym składnikiem, jak i tzw. reakcję późnią występującą kilka godzin lub nawet kilka dni po zjedzeniu glutenu.
- Nadwrażliwość na gluten – najłatwiej można wykryć za pomocą testów diagnostycznych, które uprzednio wyeliminowały możliwość chorowania na celiakię bądź też posiadania alergii na gluten. Podobnie jak wspomniane dolegliwości zdrowotne ze strony układu pokarmowego wywołuje ona niepożądane efekty po zjedzeniu produktów bogatych w gluten.
- Choroba Duhringa – od wszystkich wyżej wymienionych schorzeń będących jednoznacznym wskazaniem do stosowania diety zawierającej wyłącznie produkty bez glutenu różni ją fakt, że w tym przypadku mamy do czynienia z reakcją skórną. U osób chorych zauważyć można bowiem zmiany skórne w postaci swędzących grudek oraz pęcherzyków, które rozdrapywane mogą prowadzić do powstawania ran oraz nieestetycznych blizn. Aby uspokoić stan zapalny koniecznie jest stosowanie właśnie diety bezglutenowej – po 6 miesiącach od rozpoczęcia kuracji można całkowicie pozbyć się wszelkich zmian skórnych, tak więc dla własnego komfortu zdecydowanie warto jest spróbować.
Oczywiście jadłospis pozbawiony glutenu mogą stosować nie tylko dorośli. Jeżeli maluch zmaga się z jedną ze wspomnianych dolegliwości, to jak najbardziej nie ma żadnych przeciwwskazań ku temu, aby również w jego przypadku stosować dietę bezglutenową dla dzieci o odpowiednio wysokiej kaloryczności dopasowanej do potrzeb wciąż rozwijającego się organizmu.
Skoro kwestię wskazań do stosowania diety bez glutenu mamy już wyjaśnioną, przejdźmy do niemniej interesującego zagadnienia, a więc tego czy w tym przypadku można mówić o jakichkolwiek przeciwwskazaniach? Traktowanie tego sposobu odżywiania jako rozwiązania wspomagającego proces utarty kilku zbędnych kilogramów nie jest najlepszym pomysłem. Stosowanie diety bez glutenu przez osoby, które nie zmagają się z żadną z wyżej wymienionych dolegliwości zdrowotnych może prowadzić do różnych niedoborów pokarmowych.
Zakazane produkty na diecie bezglutenowej – na te składniki uważaj
Dieta bez glutenu nie bez powodu określana jest mianem diety eliminacyjnej, wszak stosując się do jej zasad musimy zrezygnować z wielu spożywanych dotąd na co dzień produktów. Mowa tutaj chociażby o zawierających gluten:
- makaronach;
- pieczywie;
- wybranych kaszach;
- chipsach;
- płatkach śniadaniowych;
- kawie zbożowej;
- wyrobach cukierniczych;
- wędlinach i parówkach;
- niektórych jogurtach;
- warzywach konserwowanych;
- musztardach;
- majonezach,
a nawet niektórych popularnych czekoladach.
Dieta bezglutenowa – co jeść?
Zamierzasz przejść na dietę bezglutenową? Jadłospis może mile Cię zaskoczyć, ponieważ nawet fani słodkości znajdą tutaj dla siebie niejedną, ciekawą propozycję i nie jest ona aż tak restrykcyjna, jak np. dieta bez glutenu i laktozy.
Będąc na diecie bez glutenu możesz śmiało sięgać po ryż, ziemniaki, soję, kukurydzę, proso, fasolę, orzechy, sorgo, amarantus, maniok, soczewicę, mięso, a także wszystkie warzywa i owoce jakie tylko przyjdą Ci na myśl. Dobrym rozwiązaniem dla zabieganych będą także gotowe dania bezglutenowe, jednak co warto podkreślić, nie powinny one stanowić podstawy Twojego codziennego jadłospisu.