Frytki z piekarnika. Jak przygotować i jakie warzywa sprawdzą się najlepiej?
Wracam po dłuższej przerwie z tematem, który zapewne wiele z Was wyszukuje w odmętach internetu. Ile razy zdarzyło Wam się, że nagle pojawiła się ogromna ochota na frytki? W zamrażalce pusto, nie chcecie nic zamawiać i stawiacie na zdrowe odżywianie się. Ja już od dawna jestem zwolennikiem pieczonych frytek z piekarnika. A robię je nie tylko z ziemniaków! Chcecie poznać moje odkrycia? Poniżej przedstawię Wam kilka moich faworytów i tipów, które sprawiają, że są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Uniwersalny miks przypraw do pieczonych frytek z warzyw
Bez względu na to, czy stawiacie na klasyczne wydanie frytek z ziemniaków, czy wybieracie ich słodszą wersję, czyli bataty, czy jednak decydujecie się na inne warzywa – potrzebna Wam będzie uniwersalna zalewa. To w niej wymieszacie przygotowane warzywa, aby nabrały odpowiedniego smaku. A oto mój ulubiony miks:
– 1-2 łyżki oliwy (w zależności od ilości przygotowanych frytek),
– pół łyżeczki granulowanego czosnku,
– po pół łyżeczki słodkiej papryki i papryki wędzonej,
– szczypta soli oraz pieprzu,
– w zależności od upodobań – zioła prowansalskie, bazylia lub oregano.
Przygotowanie warzywnych frytek z piekarnika:
- Najpierw nagrzewam piekarnik do 200-200 stopni z termoobiegiem.
- W międzyczasie do przygotowanej ‘zalewy’ wrzucam obrane (w przypadku młodych ziemniaczków mogą być umyte), a następnie pokrojone w paseczki warzywa (tutaj Wam zdradzę sekret, że młode ziemniaczki często kroję w łódeczki) i mieszam.
- Następnie wykładam przygotowane warzywne frytki na blachę pokrytą papierem do pieczenia – zwróćcie uwagę, aby frytki się nie dotykały.
- Piekę je około 20 minut. Pamiętajcie, żeby po 10 minutach je wymieszać lub w miarę możliwości przekręcić na drugą stronę, aby się równomiernie podpiekły.
- Wyjmuję i zajadam z ulubionym sosem czosnkowym, ketchupem lub sałatką.
Dzięki odrobinie oliwy i odpowiedniej temperaturze frytki są chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i upieczone w środku. To sprawia, że często są również lepsze niż w znanych fast foodach.
Pieczone frytki z warzyw
Oczywiście najbardziej znane są frytki z piekarnika z ziemniaków. Zarówno tych pokrojonych w klasyczne paseczki, jak i łódeczki. Jednak to nie jedyne warzywa, jakie możecie wykorzystać do przygotowania zdrowych przekąsek lub dodatków do obiadów. Ja często wybieram także:
– frytki z batatów – jednak w tym przypadku pamiętajcie, że są one twardsze i potrzebują spędzić więcej czasu w piekarniku. Jednocześnie są słodsze w smaku,
– frytki z marchewek – one również będą słodsze w smaku, jednak radzę je kroić odrobinę grubiej, aby się nie spaliły,
– pieczona pietruszka – ona tak samo, jak marchewka, będzie potrzebowała spędzić mniej czasu w piekarniku lub musi być pokrojona na grubsze plastry albo paski,
– pieczone buraczki – one również potrzebują się piec dłużej niż klasyczne kartofle, dlatego miejcie to na uwadze. Możecie je najpierw krótko podgotować, aby były gotowe szybciej. Buraki polecam pokroić na kształt klasycznych łódek,
– seler z piekarnika będzie miał podobny smak, co pietruszka.
Dobrą opcją jest również pokrojenie cukinii lub bakłażana i oprócz wymieszania w powyższej zalewie można je pokryć startym parmezanem, płatkami drożdżowymi lub bułką tartą. Te warzywa będą się piekły krócej – około 10-15 minut.
Jak widzicie – pomysłów na przygotowanie pieczonych frytek z warzyw jest sporo. Możecie je jeść do obiadu, a także jako przekąski do filmu/na imprezę lub mecz. I co najważniejsze – są dużo zdrowsze niż frytki smażone w oleju. Gorąco polecam spożywanie z sosem czosnkowym lub innym ulubionym dressingiem.
A Wam, jakie pieczone warzywa najbardziej przypadły do gustu?
Ja ostatnio odkryłam fioletowe ziemniaki truflowe – są świetne na frytki i chipsy 🙂