blog o zdrowej żywności i sporcie

Surowy mazurek z kremem awokado

Surowy mazurek z kremem awokado
Ten przepis/artykuł przeczytasz w 2 minuty
Surowy mazurek z kremem awokado
Ocena wpisu: 4 Ilość ocen: 1

Mazurek to ciasto, które kojarzy nam się z beztroskim czasem dzieciństwa i zabawy. Chrupiący spód, miodowo-orzechowa baza oraz polewa czekoladowa sprawiają, że mazurek to dla wielu z nas ciasto idealne. Słodycz kremu w doskonały sposób przełamana jest bowiem intensywnym smakiem orzechów i bakalii. Czy przechodząc na dietę wegańską musisz zapomnieć o swoim ulubionym świątecznym cieście? Oczywiście, że nie! Wegański, „surowy” mazurek to świetne rozwiązanie dla osób, które cienią miks kulinarnej tradycji i nowoczesności. Dodatkowo, współczesna reinterpretacja klasycznego przepisu jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu. Zakochaj się w wegańskim mazurku, nie tylko od święta!

Składniki spodu:

  • 200g orzechów makadamia lub orzechów nerkowca
  • 150g orzechów włoskich
  • 50g daktyli
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • duża szczypta soli morskiej

Składniki masy:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 80 ml mleka migdałowego
  • 210 g syropu klonowego
  • 30 g kakao w proszku
  • 3 łyżki dowolnych orzechów do wyboru (preferuję orzechy laskowe)
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • Skórka z jednej pomarańczy

Składniki polewy:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao w proszku

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze lub robocie kuchennym rozdrobnić, zmieszać i połączyć wszystkie składniki potrzebne, by zrobić spód ciasta. Masa powinna być zmielona na drobne, wyczuwalne kawałki. Uzyskaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej blaszki bądź naczynia wyłożonego folią spożywczą, dokładnie docisnąć formując płaską powierzchnię.
  2. Następnie w blenderze lub robocie kuchennym połączyć składniki kremu naszego mazurka. Uzyskana masa powinna być gładka (konsystencja gęstego budyniu), bez grudek. Do przygotowana kremu należy użyć naprawdę dojrzałych awokado (te jeszcze twarde mogą sprawić, że masa ciasta będzie kwaskowata). Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta.
  3. By zrobić polewę pozostałe składniki przełożyć do blendera lub robota kuchennego. Następnie zmieszać je na dużych obrotach na gładką masę. Masa powinna być błyszcząca i pozbawiona pęcherzyków powietrza. Polewę wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Mazurka ozdobić według uznania – kawałkami wegańskiej czekolady, orzechami, bakaliami bądź jadalnymi kwiatami. Całość włożyć do lodówki na około 3-4 godzin.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*