Wegańska biała czekolada
Biała czekolada to dla wielu osób łakoć doskonały. Delikatna słodycz, wyjątkowy aromat oraz niepowtarzalna kremowość sprawiają, że białą czekoladę kocha niemal każdy. Osoby, które decydują się na przejście na dietę wegańską często zmagają się z brakiem zdrowych, czekoladowych przekąsek. Tak jest również w przypadku białej czekolady. Na szczęście istnieje jeden, nawiasem mówiąc bardzo prosty przepis, dzięki któremu znów będziesz mógł cieszyć się unikalnym smakiem białej czekolady. Jak przygotować ją w domu?
Składniki:
- 1 ½ szklanki drobno posiekanego, surowego masła kakaowego
- 3/4 szklanki rafinowanego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Sposób przygotowania:
Delikatnie rozpuść masło kakaowe w kąpieli wodnej. Pamiętaj, aby często mieszać masę, dzięki czemu będzie bardziej błyszcząca. Dodaj olej kokosowy i mieszaj dopóki oleje nie połączą się. Dodaj cukier, wanilię i umyj i mieszaj trzepaczką do momentu rozpuszczenia cukru.
Jeszcze ciepłą masę wlej do wcześniej przygotowanego naczynia. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia. Później włóż do zamrażarki na pół godziny. Upewnij się, że masa dogłębnie stężała. Następnie pokrój białą czekoladę według osobistych preferencji. Smacznego!
Biała czekolada dla wszystkich
Dieta wegańska nie powinna kojarzyć Ci się z kulinarnymi wyrzeczeniami. Łakocie takie jak czekolada czy cukierki z łatwością zamienisz domowymi, zdrowymi odpowiednikami. Wbrew pozorom, wegańskie przepisy nie wymagają dużo czasu i zasobnego portfela. Jak widzisz, białą czekoladę wegańską przygotować można w naprawdę krótkim czasie. Dodatkowo, jest to słodycz, który jeść możesz niemal bez wyrzutów sumienia. Jeśli chcesz przygotować wegańskie praliny owocowe, nie zamrażaj białej czekolady. Zanim zacznie tężeć delikatnie oblej czekoladą przygotowane wcześniej owoce (truskawki, maliny, daktyle, śliwki) bądź orzechy (makadamia, nerkowca, włoskie). W ten sposób przygotujesz prostą i naprawdę efektowną przekąskę do popołudniowej kawy lub do pracy. Wolisz małe, gotowe do spożycia czekoladki? Ciepłą masę czekoladową przelej do płytkich foremek na muffiny lub kostki lodu. Następnie włóż je do zamrażarki i pozostaw do zastygnięcia. W ten sposób otrzymasz pyszne, podzielne czekoladki wegańskie!
Jak wychodzi Ci taka biała czekolada, skoro cukier kokosowy jest brązowy? 🙂