Wegańska wigilia – seler po grecku

Wegańska wigilia – seler po grecku

Pysznie, tradycyjnie, ale w zgodzie z własnymi przekonaniami? Świąteczne menu to dla wielu osób prawdziwy bieg z przeszkodami. Tu śledziki, tam ryba po grecku, że nie wspomnieć już stu wariacjach na temat karpia. I jak tu czerpać pełną przyjemność z rodzinnego biesiadowania? Boże Narodzenie coraz bliżej, dlatego w najbliższych tygodniach planuję podzielić się z Wami dwunastoma świątecznymi  przepisami na dania pozbawione produktów zwierzęcych. Weganie przy wigilijnym stole? Jak najbardziej! 

Seler po grecku (45 minut)

Na początek omówię jeden z najciekawszych przepisów, z jakimi spotkałem się niedawno w sieci. Ryba po grecku to coraz częstszy bywalec wigilijnych uczt. Jak smakuje w wersji wegańskiej? Ośmielę się stwierdzić, że jeszcze lepiej! Seler w grackiej oprawie to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu weganina.

Potrzebne składniki:

  • 1 porcja seleryby
  • 1 cebula
  • 1 por, biała i jasno zielona część
  • 500 g marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 50 g selera
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • szczypta chili
  • olej roślinny
  • sól
    1 – 2 szklanki wody
  • 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i czarny pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w tradycyjne talarki. Wybieramy duży rondel, podgrzewamy na nim olej i dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko podsmażamy na małym ogniu do chwili, aż cebula troszkę się zeszkli.
  2. W tym czasie pozostałe warzywa obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do rondla razem ze szczyptą soli oraz chili. Wszystko razem podsmażamy na małym ogniu przez około 5 – 10 minut. Po tym czasie należy wlać połowę ilości wody z przepisu i dusić kolejne 5 minut.
  3. W kolejnym etapie wlewamy resztę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 – 10 minut do chwili,, aż warzywa będą bardzo miękkie.
  4. I tak powstał nam warzywny sos grecki! Wyłóż ⅓ na dno półmiska, na nim ułóż  plastry seleryby, ponownie warstwę sosu, kolejną warstwę seleryby i ostatnią warstwę sosu. Gotowe danie odstaw do słodzenia.

Proste, prawda? Pozostaje pytanie – czym jest seleryba? Tu nie ma haczyków. W nazwie tego składnika kryje się wszystko. Seleryba to nic innego jak plastry selera, które w smaku przypominają rybę. Wegański przysmak można kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością, ale o wiele łatwiej zrobić go samodzielnie! Plastry selera gotuje się razem z arkuszami wodorostów nori (znacie je z przygotowywania sushi) w specjalnie przygotowanym bulionie z kolendrą i sosem sojowym. Miękkie warzywa owijamy cienkimi plastrami wodorostów, obtaczamy w mące i obsmażamy lekko z każdej strony. Gotowe! Seleryba to doskonałe uzupełnienie wielu wegańskich dań.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *