blog o zdrowej żywności i sporcie

Wegańska wigilia – seler po grecku

Wegańska wigilia – seler po grecku
Ten przepis/artykuł przeczytasz w 2 minuty
Wegańska wigilia – seler po grecku
Ocena wpisu: 5 Ilość ocen: 2

Pysznie, tradycyjnie, ale w zgodzie z własnymi przekonaniami? Świąteczne menu to dla wielu osób prawdziwy bieg z przeszkodami. Tu śledziki, tam ryba po grecku, że nie wspomnieć już stu wariacjach na temat karpia. I jak tu czerpać pełną przyjemność z rodzinnego biesiadowania? Boże Narodzenie coraz bliżej, dlatego w najbliższych tygodniach planuję podzielić się z Wami dwunastoma świątecznymi  przepisami na dania pozbawione produktów zwierzęcych. Weganie przy wigilijnym stole? Jak najbardziej! 

Seler po grecku (45 minut)

Na początek omówię jeden z najciekawszych przepisów, z jakimi spotkałem się niedawno w sieci. Ryba po grecku to coraz częstszy bywalec wigilijnych uczt. Jak smakuje w wersji wegańskiej? Ośmielę się stwierdzić, że jeszcze lepiej! Seler w grackiej oprawie to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu weganina.

Potrzebne składniki:

  • 1 porcja seleryby
  • 1 cebula
  • 1 por, biała i jasno zielona część
  • 500 g marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 50 g selera
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • szczypta chili
  • olej roślinny
  • sól
    1 – 2 szklanki wody
  • 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i czarny pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w tradycyjne talarki. Wybieramy duży rondel, podgrzewamy na nim olej i dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko podsmażamy na małym ogniu do chwili, aż cebula troszkę się zeszkli.
  2. W tym czasie pozostałe warzywa obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do rondla razem ze szczyptą soli oraz chili. Wszystko razem podsmażamy na małym ogniu przez około 5 – 10 minut. Po tym czasie należy wlać połowę ilości wody z przepisu i dusić kolejne 5 minut.
  3. W kolejnym etapie wlewamy resztę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 – 10 minut do chwili,, aż warzywa będą bardzo miękkie.
  4. I tak powstał nam warzywny sos grecki! Wyłóż ⅓ na dno półmiska, na nim ułóż  plastry seleryby, ponownie warstwę sosu, kolejną warstwę seleryby i ostatnią warstwę sosu. Gotowe danie odstaw do słodzenia.

Proste, prawda? Pozostaje pytanie – czym jest seleryba? Tu nie ma haczyków. W nazwie tego składnika kryje się wszystko. Seleryba to nic innego jak plastry selera, które w smaku przypominają rybę. Wegański przysmak można kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością, ale o wiele łatwiej zrobić go samodzielnie! Plastry selera gotuje się razem z arkuszami wodorostów nori (znacie je z przygotowywania sushi) w specjalnie przygotowanym bulionie z kolendrą i sosem sojowym. Miękkie warzywa owijamy cienkimi plastrami wodorostów, obtaczamy w mące i obsmażamy lekko z każdej strony. Gotowe! Seleryba to doskonałe uzupełnienie wielu wegańskich dań.

Smacznego!

Sprawdź również inne przepisy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *