blog o zdrowej żywności i sporcie

Wegańskie pierogi

Wegańskie pierogi
Ten przepis/artykuł przeczytasz w 2 minuty
Wegańskie pierogi
Ocena wpisu: 5 Ilość ocen: 1

W moim poprzednim wpisie przeczytać możecie, że kolacja wigilijna w wersji wegańskiej nie musi oznaczać wyrzeczeń. Najbliżsi znają mnie z mojego zamiłowania do pierogów – przed przejściem na dietę wegańską potrafiłem zjeść każdą ilość pierogów. Cóż, teraz niewiele się zmieniło 🙂 Wszystko za sprawą mojej tajemnej receptury na idealne, wegańskie ciasto na pierogi. W tym wpisie znajdziecie przepis na ciasto oraz pyszny, świąteczny farsz. Jak zawsze – wszystko smaczne, proste w przygotowaniu i oczywiście wegańskie. Smacznego!

Ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1½ łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej bezpośrednio do dużej miski. Następnie stopniowo wlewaj wodę i mieszaj miksturę. Do masy dodaj sól oraz olej i mieszaj. Uzyskaną masę zagniatamy na kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Przechodzimy do przygotowania farszu.

Farsz

Składniki:

  • 500 g suszonych grzybów
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na minimum 6 godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia zagotuj je w tej samej wodzie. Na tarce lub w robocie kuchennym zetrzyj marchewkę, czosnek i pietruszkę. Dodaj do grzybów i zaczekaj, aż składniki połączą się oraz ugotują.
Osoloną kapustę ugotuj w 200 ml wody. Gdy ostygnie, dokładnie odciśnij nadmiar wody. Następnie zmiel w maszynce do mięsa. Masę grzybową odcedź i zachowaj wywar z gotowania. Na patelni zeszklij cebulkę. Połącz masę grzybową ze zmieloną kapustą oraz cebulą i dopraw do smaku.

Pierogi

Czas na lepienie pierogów! Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Następnie za pomocą szklanki wykrój małe kółka. Farsz nanoś małą łyżeczką na przygotowane kółka z ciasta. Pierogi złóż na pół i połącz brzegi ciasta – jeśli ciasto nie chce się kleić, nanieś na brzegi niewielką ilość wody. Pierogi gotuj do miękkości ok. 4 minuty. Podawaj ze zeszkloną na oleju cebulką. Smacznego!

Sprawdź również inne przepisy!



2 thoughts on “Wegańskie pierogi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *