Wegańska zupa dahl – pyszna i niezwykle sycąca

Wyrazisty aromat kurkumy, posmak imbiru zmieszanego z cynamonem, a to wszystko uzupełnione delikatną nutą mleczka kokosowego? Kuchnia indyjska to doskonałe urozmaicenie codziennego menu, zwłaszcza dla wszystkich miłośników weganizmu. Uwielbiasz wschodnie smaki? Zdecyduj się na wegańską zupę dahl! Gęste, pachnące i niezwykle pyszne danie z soczewicy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Indie to kraj wegetarian, dlatego często sięgam po ich przepisy. Dziś przedstawiam Wam moja sprawdzoną wersję zupy dahl. Spróbujcie koniecznie!
Oto, czego potrzebujemy na 2 porcje zupy:
(składniki na 2 porcje)
- 1/2 szklanki żółtej lub czerwonej soczewicy
- dwie szklanki passaty pomidorowej
- 1/4 l. wody lub więcej
- pół puszki mleka kokosowego
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- mała cebula
- 1/4 pora
- 1/4 małego selera
- kilka kropel soku z cytryny
- 2 liście kaffiru (dzika limonka)
- liść laurowy
Wykonanie:
- Warzywa pokrój w niewielką kostkę (cebula, pietruszka, marchewka, seler oraz por). W wyższym garnku podgrzej oliwę i podsmaż przygotowane warzywa.
- Do podduszonych warzyw dodaj następujące składniki: kolendra (może być świeża), imbir, kumin, listki kaffiru, liście laurowe, paprykę, kurkumę. Wymieszaj i poczekaj, aż wszystko nieco zmięknie.
- Całość zalej passatą pomidorową. Dodaj wodę i odmierzoną ilość soczewicy. Doprowadź do zagotowania, a następnie wsyp cukier i cynamon. Uważaj, bo zupa łatwo się przypala – mieszaj ją co jakiś czas.
- Na koniec dodaj pół puszki mleka kokosowego, sok z cytryny (najlepiej świeżo wyciśnięty). Całość jeszcze chwilkę gotuj na małym ogniu.
- Gotową zupę warto skropić paroma kroplami oliwy, która doskonale uzupełni wszystkie smaki.
I gotowe! Proste prawda? Dajcie znać, czy Wam smakowało 🙂