Wegańska zupa dahl – pyszna i niezwykle sycąca

Wegańska zupa dahl – pyszna i niezwykle sycąca

Wyrazisty aromat kurkumy, posmak imbiru zmieszanego z cynamonem, a to wszystko uzupełnione delikatną nutą mleczka kokosowego? Kuchnia indyjska to doskonałe urozmaicenie codziennego menu, zwłaszcza dla wszystkich miłośników weganizmu. Uwielbiasz wschodnie smaki? Zdecyduj się na wegańską zupę dahl! Gęste, pachnące i niezwykle pyszne danie z soczewicy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Indie to kraj wegetarian, dlatego często sięgam po ich przepisy. Dziś przedstawiam Wam moja sprawdzoną wersję zupy dahl. Spróbujcie koniecznie!

Oto, czego potrzebujemy na 2 porcje zupy:
(składniki na 2 porcje)

  • 1/2 szklanki żółtej lub czerwonej soczewicy
  • dwie szklanki passaty pomidorowej
  • 1/4 l. wody lub więcej
  • pół puszki mleka kokosowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mała cebula
  • 1/4 pora
  • 1/4 małego selera
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 liście kaffiru (dzika limonka)
  • liść laurowy

Wykonanie:

  1. Warzywa pokrój w niewielką kostkę (cebula, pietruszka, marchewka, seler oraz por). W wyższym garnku podgrzej oliwę i podsmaż przygotowane warzywa.
  2. Do podduszonych warzyw dodaj następujące składniki: kolendra (może być świeża), imbir, kumin, listki kaffiru, liście laurowe, paprykę, kurkumę. Wymieszaj i poczekaj, aż wszystko nieco zmięknie.
  3. Całość zalej passatą pomidorową. Dodaj wodę i odmierzoną ilość soczewicy. Doprowadź do zagotowania, a następnie wsyp cukier i cynamon. Uważaj, bo zupa łatwo się przypala – mieszaj ją co jakiś czas.
  4. Na koniec dodaj pół puszki mleka kokosowego, sok z cytryny (najlepiej świeżo wyciśnięty). Całość jeszcze chwilkę gotuj na małym ogniu.
  5. Gotową zupę warto skropić paroma kroplami oliwy, która doskonale uzupełni wszystkie smaki.

I gotowe! Proste prawda? Dajcie znać, czy Wam smakowało 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *