Limonkowy sernik z nerkowców

Serniki z nerkowców to zdrowa alternatywa dla tego rodzaju ciast. Są równie puszyste, gładkie i kremowe, jak ich niewegańscy poprzednicy, a przy tym mniej słodkie, o przyjemnym, orzechowo-owocowym aromacie. By masa miała odpowiednią konsystencję, dodajemy bowiem do sernika z nerkowców owoce: popularne są wersje malinowo-truskawkowe, borówkowe albo porzeczkowe. Ja proponuję świeżą wersję z bananem, o intrygującym limonkowym aromacie. Do tego spód kokosowy. Egzotyczna kompozycja w tradycyjnym polskim cieście – skusicie się?
Składniki:
Spód:
- ok. 200 g wiórków kokosowych
- 5-8 daktyli
- 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli
- szczypta soli
Masa:
- 200 g nerkowców
- 1 banan
- sok z 2 limonek
- ¼ szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 laska wanilii
- 2–4 łyżki mleka roślinnego (polecam migdałowe)
- 3–4 łyżki syropu klonowego
- 12 łyżek gorącej wody
- Spód: wiórki kokosowe prażymy na patelni do momentu przyrumienienia. Uważajmy na to, żeby się nie przypaliły: trzeba je od czasu do czasu przemieszać. Równocześnie daktyle moczymy w ciepłej wodzie. Do blendera wrzucamy namoczone i rozdrobnione daktyle razem z uprażonymi wiórkami kokosowymi, dodajemy szczyptę soli i kilka łyżek wody z moczenia. Dokładnie blendujemy, aż uzyskamy jednolitą, lepką masę. Wykładamy spód tortownicy (średnica 16 cm) i wkładamy do lodówki.
- Nerkowce moczymy przez noc. Namoczone orzechy nerkowca odsączamy z wody. Wyciskamy sok z dwóch limonek. Możemy także zetrzeć skórkę z jednej limonki, jeżeli mamy ochotę na mocniejszy cytrusowy aromat. Olej kokosowy rozpuszczamy. Nerkowce, olej kokosowy, mleko roślinne, pokrojonego banana, sok z limonek i ewentualną skórkę oraz syrop klonowy i ziarna wyłuskane z laski wanilii blendujemy na gładką masę. Ważne, by dokładnie zblendować nerkowce – masa powinna być jednolita i całkiem gładka.
- Masę nerkowcową wylewamy na schłodzony wcześniej spód. Całość wstawiamy do lodówki, żeby masa odpowiednio stężała. Przechowujemy w lodówce. Sernik najlepiej wyjąć z lodówki 20 minut przed podaniem. Można udekorować go kawałkami nerkowców i startą skórką z limonki. Smacznego!
jaki kremowy!