Pasztet z białej fasoli

Pasztet z białej fasoli

Wiele osób starszej daty nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez… pasztetu. Do dziś pamiętam zapach pieczonego pasztetu, który rozchodził się w kuchni mojej babci na kilka dni przed Wigilią. Sam pomagałem mielić podroby do tego wypieku, co sprawiało mi z jakiegoś powodu wielką frajdę. Dziś wzdrygam się na samą myśl o tej czynności, chociaż trzeba przyznać, że pasztet był wówczas wyśmienity. Miał ciemną, chrupiącą skórkę, a w środku doskonałą, mięsistą konsystencję. Z pewnością jednak lepiej było nie widzieć, jak powstaje.

Teraz, kiedy od lat jestem weganinem, na święta przygotowuję dla siebie i rodziny różne wersje wegańskiego pasztetu. Jej starsi członkowie z początku byli sceptycznie nastawieni, jednak i oni musieli w końcu przyznać mi rację – wegański odpowiednik także może być pyszny. Dziś chciałem się z Wami podzielić przepisem na niezastąpiony wegański pasztet z białej fasoli. Mam nadzieję, że i Was zachwyci!

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej drobnej białej fasoli
  • 2  posiekane cebule
  • 1 gruszka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 liście laurowe
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych

Przygotowanie:

Na niedużym ogniu zeszklić na patelni cebulę i gruszkę. Dodać wszystkie zioła – majeranek, tymianek, liście laurowe – oraz zgnieciony w prasce czosnek. Smażyć, mieszając, przez ok. 3 minuty. Wyciągnąć liście laurowe. Całość wymieszać z ugotowaną wcześniej fasolą, dodać zmielone płatki owsiane i zmiksować blenderem lub, bardziej tradycyjnie, przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i łyżeczką musztardy. Przełożyć do natłuszczonej formy keksowej i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40–50 minut. W połowie pieczenia wierzch pasztetu można przykryć folią aluminiową, by nie przypiekł się za bardzo. Po wyjęciu odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 8 h) i dopiero wtedy kroić. Podawać z ćwikłą, chrzanem, żurawiną, sosem tatarskim lub musztardą. Smacznego!

 



3 thoughts on “Pasztet z białej fasoli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *