Sezonowe gotowanie: po co sięgnąć we wrześniu?

Sezonowe gotowanie: po co sięgnąć we wrześniu?

Nie od dziś wiadomo, że sposobem na zdrowe i pyszne gotowanie jest sięganie po to, co właśnie urosło. Sezonowe owoce i warzywa są najlepsze! Pachnące, soczyste i pełne smaku, aż się proszą o to by, przyrządzić z nich pyszne danie. Na jakie produkty postawić więc we wrześniu? Oto lista – wraz z garścią inspiracji.

Wrześniowe warzywa

Rzodkiewka – to brzmi jak wiosenne warzywo, prawda? Tymczasem jego dojrzewanie przypada właśnie teraz! Warto więc rozejrzeć się za dorodnym pęczkiem. To doskonały wybór do sałatki czy twarożku. We wrześniu sezonowe warzywa to również te, które królowały na stołach w sierpniu: pomidory, papryki, bakłażany i ogórki. Wciąż jeszcze można dostać też fasolkę szparagową. Sezonowym warzywem jest też ziemniak. A poza tym marchew, burak ćwikłowy czy por i seler. Na stoły wkracza też warzywo jednoznacznie kojarzące się z jesienią, czyli dynia. Teraz możemy też dostać doskonałą zieleninę – na przykład brokuł, szczaw, sałatę masłową czy rukolę.

Co dziś na obiad?

Bogactwo warzyw sprzyja kuchennym eksperymentom – a także stawianiu na doskonale znane smaki i aromaty! W chłodniejsze dni świetnym wyborem będzie klasyczne węgierskie leczo – obowiązkowo z dużą ilością papryki i pomidorów. Sezonowe warzywa, takie jak burak czy rzodkiewka, nadają się idealnie do sałatek. Prawdziwe wspomnienie lata… choć w nowej odsłonie, bo aby było bardziej jesiennie, można dodać na przykład kosteczki upieczonej dyni lub świeżo prażone pestki. Inne opcje? Oczywiście kultowa zupa dyniowa, doskonała dla uczczenia pierwszego dnia astronomicznej jesieni. Pomysłem na obiad we wrześniu są faszerowane warzywa: papryka lub bakłażan – obowiązkowo z kaszą lub ryżem i w pomidorowym sosie. Sezonowo po całości!

Pora na owoce!

A może coś na słodko? Jesień to też czas owoców, które aż proszą się, by je zerwać i zjeść – na surowo lub w postaci placka. Wrzesień przez powrót do szkoły wielu osobom kojarzy się z jabłkami. I to fakt – w tym miesiącu dostępnych jest już wiele odmian, zarówno kwaśnych, jak i słodkich. Ale sezonowe owoce to również śliwki oraz oczywiście gruszki. Wrześniowym przysmakiem jest również żurawina. A jeśli już tęsknisz za latem, możesz się z nim pożegnać, sięgając po nektarynki, brzoskwinie, borówki amerykańskie i maliny. Wciąż jeszcze będą pyszne.

Sezonowe słodkości

Wrześniowe owoce aż proszą się, by jeść je na surowo – i to zawsze dobry pomysł. Masz wiele szans, by stworzyć pyszną autorską sałatkę owocową, najlepiej z dodatkiem ziaren, albo przygotować świeże i zdrowe smoothie. Ta opcja daje mnóstwo możliwości na, nomen omen, miksowanie smaków. Korzystając z dobrodziejstw natury, wypróbuj, jak smakują blendowane owoce z warzywami, na przykład z burakiem, odrobiną selera lub pietruszki. Wszystkie chwyty dozwolone! Sezonowe jabłka, szczególnie szara reneta czy Granny Smith, proszą się o stworzenie szarlotki; maliny i borówki, ale też śliwki będą z kolei świetną podstawą do prostego ciasta zwanego slab pie. Inne możliwości? Doskonałym pomysłem jest zapiekanie owoców w kokilkach. Wystarczy posmarować naczynie masłem, obsypać lekko bułką tartą, dodać pokrojone owoce (jabłka, śliwki, maliny) i posypać kruszonką, a potem zapiekać w 180 stopniach aż wierzch będzie rumiany. Sezonowe pyszności na wyciągnięcie ręki!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.