blog o zdrowej żywności i sporcie

Wegański makowiec z karmelowo-migdałową polewą

Wegański makowiec z karmelowo-migdałową polewą
Ten przepis/artykuł przeczytasz w 2 minuty
Wegański makowiec z karmelowo-migdałową polewą
Ocena wpisu: 5 Ilość ocen: 2

Można go kochać lub nienawidzić. Jedno jest pewne – nikt nie przejdzie obok tego ciasta obojętnie. O jakim wypieku mowa? Oczywiście, że o makowcu! Makowiec to dla wielu pyszne wspomnienie dzieciństwa i prawdziwy symbol świąt. Kremowa, bakaliowo-makowa masa uzupełniona delikatnym, chrupkim ciastem drożdżowym, to dla wielu wypiek idealny. Na swoim blogu wiele razy udowadniałem, że przechodząc na dietę wegańską nie musimy rezygnować ze swoich przyzwyczajeń żywieniowych. Poznaj mój tajemny przepis na idealny, wegański makowiec i tej zimy ciesz się pysznymi, roślinnymi świętami!

Składniki:

  • 500 gramów gotowej, wegańskiej masy makowej lub 1 ½ szklanki maku
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Wiórki kokosowe – według uznania (opcjonalnie ok ½ szklanki)
  • Bakalie (orzechy, rodzynki) – według uznania (opcjonalnie ok ½ szklanki)
  • 3 łyżki prażonych, mielonych migdałów
  • ½ szklanki wiśni drylowanych
  • 70 gramów ciemnej czekolady
  • 3 łyżki likieru migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz suchego maku, wsyp go do garnka, zalej 1 ½ szklanką wody i zagotuj aż cały płyn się wchłonie – potrwa to około piętnastu minut. Następnie zmiel dwa razy mak w maszynce z sitkiem o małych oczkach.
  2. Do tak przygotowanego maku lub gotowej masy makowej dodaj olej kokosowy. Wymieszaj dokładnie. W oddzielnej misce zmiksuj banany oraz sok z cytryny. Połącz masę makową z masą bananową. Do uzyskanego ciasta wsyp 2 łyżki migdałów, wiórki kokosowe, wybrane bakalie oraz rodzynki, wiśnie a także likier migdałowy.
  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę. Ciasto piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Likier migdałowy wylej na patelnię i na niskim ogniu zagrzej z ksylitolem, cukrem lub syropem klonowym. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, polej je uzyskaną polewą. Całość posyp pozostałymi migdałami. Smacznego!

Sprawdź również inne przepisy!



3 thoughts on “Wegański makowiec z karmelowo-migdałową polewą”

  • Cudownie! Wspaniale, że znalazłam tę stronę! Moja rodzina zasmakuje nowości kulinarnych w te Święta! To wszystko dzięki Tobie Andrzeju 🙂 Serdecznie pozdrawiam autora bloga

    • Można spróbować zastąpić banana rozmoczonym i zmielonym siemieniem lnianym, ale wtedy nie gwarantuję, czy smak będzie odpowiedni. Jeśli jesteś wegetarianką, a nie weganką, albo masz dostęp do jajek od niehodowlanych kur – można użyć jajek zamiast bananów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.