Zupy dla dzieci – najlepsze pomysły

Zupy dla dzieci – najlepsze pomysły

Twoja pociecha jest niejadkiem i masz problem, by zachęcić dziecko do jedzenia większej ilości warzyw? Próbowałaś już różnych metod – podawania owoców i warzyw w całości, sałatek do obiadu czy zapiekanek, a dziecko nadal kręci nosem? Możesz wypróbować zupy! To tanie, pożywne i zdrowe jedzenie, które pozwala przemycić furę warzyw w środku. I chociaż obecnie zup nie gotuje się aż tak często, jak w czasach naszego dzieciństwa, może warto wrócić do tego prostego, ale jakże pysznego jedzenia. Poniżej zaprezentuję Ci trzy pomysły na zupy dla dzieci, które sama przyrządzam w swoim domu. Wszyscy zjadają je ze smakiem!

Krem pomidorowy

To nieco bardziej nowoczesna wersja klasycznej pomidorówki, zainspirowana włoską kuchnią. W sezonie wykorzystuję świeże pomidory, dzięki którym całość nabiera wyjątkowego aromatu, zaś w miesiącach zimowych ratuję się pomidorami z puszki lub domowymi wekami. Na oliwie podsmażam posiekaną cebulę i dwa ząbki czosnku, a następnie dodaję około 400 ml pomidorów – świeżych lub z puszki. Gdy całość ładnie się połączy, dodaję pół litra bulionu warzywnego, zagotowuję, a następnie sięgam po blender. Zmiksowaną zupę przyprawiam niewielką ilością soli, pieprzu, oregano i… cynamonu! Serwuję z kleksem kwaśnej śmietany i listkami świeżej bazylii. Dla dzieci zazwyczaj dogotowuję makaron, zaś gdy w domu zalega mi czerstwe pieczywo, przygotowuję grzanki z oliwą i mozzarellą.

Klasyczny rosół

Chyba żadne inne danie tak bardzo nie kojarzy się z leniwymi, niedzielnymi popołudniami spędzanymi u dziadków! Klasyczny rosół z kury był obowiązkową pozycją w menu, serwowaną chyba przez każdą babcię. Przepis jest prosty jak drut, wymaga jednak trochę czasu. Warzywa na bulion (marchew, pietruszka, por, seler) oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, kolendra i pieprz w ziarnach) umieszczamy w garnku wraz z mięsem z kurczaka i gotujemy około 1,5-2 godziny. Następnie całość przecedzamy. Rosół polecam serwować z makaronem lub lanymi kluseczkami. W przypadku tej zupy najważniejszy jest wybór dobrej jakości mięsa – jeśli nie masz dostępu do kurczaka, którego pochodzenia jesteś pewna, lepiej zdecyduj się na bulion warzywny! Wcześniej polecam opalić cebulę nad palnikiem, by wydobyć z niej smak, dzięki czemu cały wywar nabierze głębszego aromatu.

Jesienny krem z dyni

To idealny przepis na rozgrzewającą potrawę, która smakuje podwójnie dobrze po powrocie ze spaceru po lesie. Przed zabraniem się za gotowanie zupy pamiętaj o tym, aby odpowiednio przyrządzić dynię. Należy pokroić ją ćwiartki, usunąć nasiona i włożyć do nagrzanego piekarnika na około 40 min. Ten etap możesz pominąć, jeżeli wybierzesz dynię hokkaido! Opcją awaryjną (wcale nie gorszą!) jest skorzystanie z dyni mrożonej, od razu przygotowanej do dalszej obróbki. Gdy ten etap mamy już za sobą dynię, marchewkę i cztery ziemniaki kroimy w kostkę, a w dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Najpierw podsmażamy cebulkę i czosnek (możemy też dodać połowę pora), a następnie dorzucamy resztę warzyw i smażymy około 5 min. Całość zalewamy dwiema szklankami gorącego bulionu, a gdy warzywa zmiękną, blendujemy na gładki płyn. Dyniowy krem doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i kurkumą.

Powyżej podałam Ci trzy szybkie przepisy na zupy dla dzieci, które w moim domu cieszą się ogromnym powodzeniem i są z apetytem zjadane przez dużych i małych! A Ty, z jakich przepisów z wykorzystaniem warzyw korzystasz w swoim domu?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *